Pečeno crveno meso
Pečenu svinjetinu, teletinu ili jagnjetinu mnogi obožavaju da jedu sveže pečenu, ali i hladnu i tako bi trebalo i ostati. Naime pečeno crveno meso nikako ne biste smeli ponovo da pečete ili kuvate, jer tokom termičke obrade ono menja strukturu koja nikako ne odgovara našem telu.
Tokom dvostruke pripreme mesa menja se sastav proteina koji organizam ne može ili vrlo teško probavlja pa zbog toga može postati toksično i izazvati probavne tegobe.
Pogledajte i Ovu hranu ne bi trebalo da podgrevate
Piletina
Pileće meso jedna je od namirnica koju najčešće jedemo. Iako vrlo često uživamo u ostacima pečene ili kuvane piletine od ručka, ovakvo meso trebalo bi jesti isključivo hladno, bez ikakve dodatne pripreme, čak i ako se ono nalazi na pici lii u sendviču.
Reč je o hemijskim reakcijama koje se događaju u pilećem mesu ako se ono priprema dva puta. "Reciklirani" ručak tako može izazvati brojne želudačne i crevne tegobe.
Pogledajte i Zbog čega ne smete da perete piletinu pre upotrebe (VIDEO)
Supa
Supa je mnogima nezaobilazni deo porodičnog ručka. Iako našem telu supa izuzetno prija, dobro pazite ako planirate da je ostavite za kasnije i poslužite drugi ili treći dan jer ona može izazvati brojne zdravstvene tegobe.
Naime, već spomenuto meso iz supe ne smete podgrevati zajedno sa supom, a to važi i za povrće iz supe, posebno celer. Dakle, ukoliko planirate da jedete supu i idućeg dana, procedite je da ostane bistra pa ostavite u frižider, a ako je želite poslužiti neki drugi dan, odložite je u plastičnu posudu i ostavite u zamrzivač.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem