Ima neugledne cvetove u vidu klasa, tokom leta, ali se lekoviti koren vadi tek u jesen. Može da se koristi u svežem stanju, dok se za zimu secka na sitne komadiće, suši i pakuje u papirne ili jutane vrećice. Sadrži velike količine karakterističnog polisaharida iz reda triticina, od kojeg se hidrolizom dobija fruktoza. Poseduje i saponine, etarsko ulje, kalijum, kalcijum, ugljovodonike, soli jabučne kiseline. Karotin i askorbinska kiselina takođe su prisutni, ali ne i skrob.
Pogledajte i Ove namirnice su najzdravije na svetu
Da je pirevina lekovita, narodni lekari su otkrili još u davnim vremenima posmatrajući životinje koje su je jele. U srednjem veku posebno je cenjen čaj, spravljan za sve bolesti, kao i sok protiv bolova. Danas se koristi za lečenje reume i gihta, malokrvnosti, bolesti žuči i pluća, upale sluzokože želuca i creva. Izuzetno je delotvorna i kod menstrualnih tegoba, kožnih obolenja, bolesti bubrega. Preporučuje se za čišćenje i jačanje krvi, jetre, slezine. U lečenju depresije zapaženo je da ima blago umirujuće dejsto, a pomaže i u otklanjanju stresa, nervoze, nesanice. Sok se cedi iz svežeg korena, prave se čajevi i obloge, a od ekstrakta u biljci se prave i dijetetski proizvodi, koji pomažu kod lakših oblika dijabetesa.
Pročitajte i Recept za lek za srce star 800 godina
Narodni recepti
Čišćenje i jačanje krvi: 3 kašike sitno iseckanog i u avanu dobro istucanog korena pirevine, sipajte u litar vode. Poklopite i kuvajte na umerenoj temperaturi dok se ne smanji tečnost za pola. Procedite i pijte jedna šolju 3 puta dnevno mesec i po dana do dva. Narodni lekari tvrde da će krv nakon ovog perioda biti apsolutno pročišćena, ako se potpuno poštuju pravila pripreme i konzumiranja.
Artritis: Pomešajte 30 g sitno iseckanog korena pirevine i 10 g miloduha, pa 4 kašike mešavine prelijte sa 0,5 l ključale vode i ostavite da odstoji osam sati. Sadržaj zatim procedite, a čaj pijte 3 do 4 puta dnevno, dok ne osetite poboljšanje.
Bolje varenje: iz čajne mešavine od 20 g pirevine, slatkog korena, kamilice, morača i krušine uzmite 3 kašike i sipajte u 4 dl ključale vode, poklopite i ostavite osam sati. Zatim procedite i pijte polovinu ujutru, a ostatak uveče pre jela. Čaj se, zbog krušine, ne preporučuje trudnicama, dojiljama i deci mlađoj od 12 godina.
Pre upotrebe prirodnih lekova konsultujte svog lekara.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: novosti.rs
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom