1. Ovo seme je veoma hranljivo i koristi se kao lekovita dopuna u ishrani, a poznato je i po tome što ne sadrži holesterol. Specifičnost semena je takva da treba da se jede samleveno. Ako se jede kao celina, laneno seme ne može da se apsorbuje u organizmu. Seme lana (samleveno) ako se svakodnevno uzima sa vodom, obezbeđuje neophodne količine vlakana da bi se održao sistem za varenje. Semenke su hrskave i ukusne ako su pečene. Međutim, koliko god da pečenje zvuči primamljivo zapravo uništava dobre osobine semena. Zbog toga pečen hleb sa semenkama lana ipak nije zdrav kao što mislimo.

Pogledajte i Šta se dešava sa telom ako svaki dan jedete seme lana

2. Seme lana sadrži omega 3 masne kiseline. Bez obzira na vaš izbor prehrambenih grupa, omega-3 masne kiseline su uvek dobar izbor. Ove kiseline su generalno prisutne u ribljem ulju. Ako jedete ribu retko i to samo ako je pržena, sigurno ćete da propustite prednosti smanjenja nivoa holesterola i lepu kožu.

3. Laneno seme sadrži alfa lineoik kiselinu, koja pomaže da se smanje upale koje uzrokuju hronične bolesti srca, artritisa, dijabetesa i astma, čak pomaže da telo sačuvate od raka debelog creva. Kada se konzumira u kombinaciji sa orasima i ribama, laneno seme može biti od stvarne pomoći.

Pogledajte i Odvar od lanenog semena pomaže kod mršavljenja

4. Laneno seme sadrži visok nivo vlakana koji je odgovoran za snižavanje holesterola. Dijete bogate vlaknima pomoći će da se osećate sitima tako da ćete imati potrebu da jedete manje. Nivo šećera u krvi biće stabilizovan i vaša creva funkcionisaće dobro.

5. Seme lana sadrži lignane koji se rastvaraju u našim crevima i pretvaraju u supstance koje vode računa o balansu ženskih hormona. Oni, dokazano promovišu plodnost, smanjuju rizik od raka dojke i smanjuju simptome menopauze.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa