Sada i vi možete uživati u originalnom ukusu pravih medenih kolača, jer se veoma lako prave.

Sastojci:

700 g brašna

200 g šećera + 6 kašika šećera

250 ml mleka

100 g masti

2 žumanca

2 kašike meda

1 kašika cimeta

malo karanfilića

malo muskatnog orašćića

Pogledajte i Praznična trpeza: 5 recepata za novogodišnje torte

Priprema:

Ušpinovati 6 kašika šećera, mešati na laganoj temperaturi sve dok se ne dobije tečna karamel masa i boja. Zatim dodati 250 ml mleka, pa kuvati dok se grilijaš sasvim ne istopi.

U toplu masu sipati 2 kašike meda, 1 kašiku cimeta, malo karanfilića i muskatnog orašćića. Ostaviti da se prohladi, da smesa postane mlaka.

Posebno umutiti: 100 g masti, 2 žumanca i 200 g šećera. Sjediniti obe smese, dodati 1 kašičicu sode bikarbone i 700 g brašna, sve zamesiti i ostaviti da odstoji sat vremena.

Pogledajte i 5 recepata za torte sa keksom

U tepsiju staviti papir za pečenje, praviti kuglice veličine oraha i ređati tako da jedna od druge budu razmaknute 5 cm. Svaku kuglicu (medenjak) možete ukrasiti jezgrom oraha, badema ili lešnika.

Peći u dobro zagrejanoj rerni (220 °C) oko 8 minuta. Vaditi ih na ravnu površinu, po želji posuti šećerom u prahu i medom.

Kad se ohlade staviti ih u plastičnu kutiju sa poklopcem da bi ostali mekani.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Bonappetit NS