Sladoled

Sladoled je popularan svuda, ali italijanski sladoled je za mrvicu drugačiji od ostalih, sadrži manje šećera, a iako poreklo vuče iz doba antičkog Rima, prvi kakvog danas poznajemo je napravljen 1920. Teško da je nešto slađe od voćnog sladoleda, kojeg možete kombinovati s nekim atipičnim ukusima, poput vasabija ili komadića smokvi. 

Pogledajte i 5 brzih deserata za koje vam ne treba iskustvo

Granita

Idealna kombinacija doručka uključuje brioche kombinovan s granitom. Granita je poluzaleđeni desert sa šećerom i različitim ukusima, i zapravo se često poslužuje kao ledeno piće. Sastojci koji mogu unutra ići su razni, a uključuju pomorandžin i limunov sok, ali i kafu i mentu. Najvažniji element kod pripremanja granite je tekstura, a ona zavisi od procesa zaleđivanja.

Tiramisu

Nismo sigurni da li postoji bolja poslastica od dobro pripremljenog tiramisua. Njegovo ime doslovno prevodimo kao "podigni me" a kombinacija je kafe, piškota, šećera, jaja i kakaa. Tiramisu je nastao šezdesetih, a uz spomenute sastojke s kojima se pravio originalni, danas postoje mnoge varijante koje uključuju jagode, limun i ostalo voće.

Pogledajte i Napravite tiramisu za samo 30 sekundi

Panna Cotta

Večerate u restoranu? Ako je tako, na meniju ćete verovatno pronaći Pana Cottu. Ovaj desert je vrlo popularan, mada se sastoji od tek nekoliko osnovnih sastojaka kao što su mleko, šećer, slatka pavlaka i želatin. Tradicionalno se sprema u regiji Pijemont, a zbog svoje jednostavnosti, danas je postala popularna širom zemaljske kugle. 

Crostata

Jedna od najpopularnijih italijanskih pita pravi se obično s kremom od limuna, šljiva, jagoda ili pomorandži. Najbolja je i najfinija u rano jutro, a kad je jednom krenete jesti, ne zaustavljate se. Crostata ima dugu istoriju pa se tako smatra da je nastala još sredinom 15. veka.

Pogledajte i 6 recepata za italijanske specijalitete

Panettone

Iako je još uvek letnje doba, tradicionalni božićni kolač zaslužio je mesto na ovom spisku. Potiče iz Milana, a prvi put se u kulinarskoj literaturi spominje u 18. veku. Kolač je kupolastog oblika, a unutrašnjost mu je ispunjena kandiranim voćem i suvim grožđem. Panettone je komercijalni uspeh doživeo početkom 20 veka., kad su ga poznate kompanije Motta i Alemagna uvrstile u svoju ponudu i počele prodavati širom sveta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Punkufer