Praznici su gotovi i verovatno ste počeli osećati posledice ukusnih kolačića, pečenja, ruske salate, ali i zabavnih večeri uz pokoju čašicu više. Da biste se što pre rešili neugodnog osećaja viška i pročistili organizam, probajte da u ishranu uvrstite i ove namirnice.
Grčki jogurt i bobičasto voće
Bobičastom voću nije sezona, ali može se kupiti zamrznuto ili ste ga i sami spremili za zimske mesece. Umešajte ga u jogurt jer će biti odlična kombinacija za doručak. Daće vam energiju i vitamine, a zdrave bakterije u jogurtu sačuvati želudac od nakupljenih toksina.
Zeleni čaj
Odličan u bilo koje doba dana, ali ujutro će vas lepo razbuditi i dati vam energiju zahvaljujući tome što je prepun antioksidanasa. Zahvaljujući njima, pre ćete telo očistiti od svih toksina unesenih šećerom, alkoholom i bogatom prazničnom trpezom.
Voda
Alkohol uzrokuje dehidraciju pa ako ste preterali s kojom čašicom više, svakako pijte vode. Ona je poput ispirača organizma od svih nakupljenih materija, pomaže u regulisanju varenja zbog teške blagdanske hrane, pa će pomoći i protiv nadutosti i gasova.
Jaja
Napravite omlet s povrćem i osećaćete se bolje jer aminokiselina cistein u jajima podstiče izbacivanje štetnih posledica alkohola iz organizma. Povrće će vam osigurati dodatne vitamine i minerale, a i omlet će biti ukusniji.
Čaj od đumbira
Čaj od đumbira u kombinaciji s medom, limunom i pomorandžom dobar je protiv glavobolje. Moguće je da ćete posledice prejedanja i tako osećati pa svakako popijte šoljicu čaja, makar od kamilice. Također, čaj od nane ili đumbira dobar je protiv osećaja nadutosti, bolova u želucu i lošije probave.
Banana
Ako ste baš preterivali s alkoholom, organizam je sigurno dehidriran. To znači da ste izgubili i vredne minerale poput kalijuma. Najlakši način da ga nadoknadite je da pojedete bananu, a to možete u bilo kom trenutku, bez posebne pripreme.
Ovsena kaša i kruške
Obe namirnice su jako blage za želudac i čak su lakše nego jaja s povrćem. Ako se osećate naduto i čini vam se da je na želucu težina, pripremite ovsenu kašu u dodajte koju krišku kruške.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: tportal
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem