Ako tražite način kako da hranom regulišete krvni pritisak ili ga držati pod kontrolom jer ste skloni hipertenziji, probajte u svoju svakodnevnu ishranu uvrstiti soju, sojino mleko, zeleni čaj i tofu – namirnice koje su bogate izoflavonima.

Kako tačno izoflavoni mogu sniziti povišeni pritisak? Oni pospešuju stvaranje enzima u našem telu koji stvaraju azotni oksid. On pak pomaže u proširivanju vene te tako smanjuje krvni pritisak, objasnila je dr Suzan Stainbaum, direktorka Odseka za ženske bolesti i bolesti srca Bolnice Lenox Hil u Njujorku.

Njen je tim analizirao podatke više od 5000 ispitanika jedne veće studije i ustanovio kako su osobe koje su konzumirale najveću količinu izoflavona dnevno (više of 2,5 miligrama), imale prosečno 5,5 miligrama žive niži sistolički pritisak u poređenju s osobama koje su konzumirale manje od 0,33 miligrama izoflavona dnevno. Primera radi, čaša sojinog mleka od 2,4 ml sadrži oko 22 mg izoflavona.

Pogledajte i 6 prirodnih načina da pročistite jetru

"Ono što je jedinstveno u vezi s ovom studijom je da se rezultati mogu primeniti na opštu populaciju. Naši rezultati ozbiljni tvrde da umeren unos izoflavona prehranom kod mladih može imati dobrobiti za krvni pritisak", objasnila je Safija Ričardson, autorka studije.

"Kombinovanje konzumacije proteina soje s, na primer, DASH dijetom – koja je bogata voćem, povrćem, bezmasnim mlečnim proizvodima i celovitim žitaricama – može dovesti do smanjenja sistoličkog tlaka od 10 mmHg kod osoba s prehipertenzijom (osobama na pragu visokog krvnog pritiska)", objasnila je Richardson.

Bilo koja promena stila života ili ishrane koja ne zahteva upotrebu lekova od velike je važnosti

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: ordinacija.hr