Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 najčešće greške kod pripreme kuvanog kupusa

Izbegavajte ove greške i neka vaše jelo od kupusa bude pravo kulinarsko remek-delo.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Predstavljamo vam najčešće greške u pripremi kuvanog kupusa i kako da ih ispravite.

1. Ne koriste druge metode kuvanja osim ključanja

Ovo pravilo važi samo ukoliko ne volite ukus kupusa i miris koji se širi kroz kuhinji kada ga kuvate. Umesto toga secite ga na kriške i pržite ili pecite dok ne postane hrskav i dok mu ivice ne porumene. Ranije su ljudi uglavnom samo kuvali kupus. Ali kada su počeli da ga peku otkrili su nove i drugačije mogućnosti. Takođe možete pokušati i sečenjem kupusa na tanke trake i dinstanjem kako bi zadržao svoju hrskavu teksturu. Ili jednostavno uzmite sirov, i iskoristite ga za salatu. 

Savet: Ako volite ukus i teksturu kuvanog kupusa, ali niste ljubitelj mirisa, pripremajte ga na pari. Dobićete slične rezultate, a ovaj metod kuvanja smanjuje količinu mirisa koji se oslobađa.

Pogledajte i 5 najčešćih grešaka u pripremi mlevenog mesa

2. Ne birate pravu vrstu

Nije svaki kupus isti, a pronalaženje prave vrste zasnovano je na tome kakvo jelo želite da pripremite i kakvog ukusa želite da bude. Zeleni kupus je najzastupljenija sorta, i pogodan je za sve metode kuvanja. Crveni kupus otpušta plavu boju kada se kuva, pa ga je najbolje koristiti svež za salatu. Ali, ako ipak želite da ga kuvate dodajte u jelo malo limunovog soka ili sirćeta da bi se efekat plave boje umanjio.

Kelj može da zameni zeleni kupus u bilo kom receptu, pa čak i kao dodatak sendviču jer su im listovi slični. Kineski kupus je izduženog oblika i ima sladak ukus koji je najbolje jesti sirov ili lagano propržen. I na kraju, bok čoj ima ukus i teksturu koja je sličnija spanaću ili blitvi od drugih vrsta kupusa; sija kada se malo proprži.

Pogledajte i  6 grešaka u pripremi svinjskih krmenadli

3. Ne solite kada je potrebno

Ako koristite kupus za kupus salatu, probajte da prvo posolite pre nego što ga iskombinujete sa drugim sastojcima.

Usolite glavicu kupusa sa jednom kašikom soli, i neka ostane u posudi najmanje sat vremena, a onda istisnite onoliko tečnosti koliko možete. Ovo pomaže da se odstrani višak vlage koja je skrivena u kupusa koji bi inače rezultirao da salata ostane vlažna.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti