Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se pravi vurda

Vurdu ne možete da kupite u marketima, ali moguće je da je nabavite u nekim lokalnim prodavnicama ili u seoskim domaćinstvima. Međutim, možete je napraviti i sami.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

U našim krajevim obično postoje dve vrste vurde. Sveža ili mlada se konzumira odmah nakon ceđenja kiselog mleka, a stara stoji 3 do 4 nedelje i obično je slažu sa paprikama da bi dobila kiselkast ukus. Za mnoge je ovo jedan od najboljih domaćih specijaliteta. Vurda je specijalitet Lužnice i Pirotskog kraja, a prave je i u nekim bugarskim selima. 

Pogledajte i Kako da napravite sir maskarpone 

Priprema vurde

Možete je pripremati od kravljeg, ovčijeg ili kozijeg mleka. Par litara domaćeg svežeg mleka stavite na šporet. Kada se lepo smlači, ugreje sipajte čašicu kiselog mleka, pa sve promešajte. Ostavite u većoj šerpi da odstoji preko noći. Potrebno je da smesa bude na toplom. U nekim krajevima je čak “ušuškavaju” ćebetom.

Sledeći dan trebalo bi da se mleko ukiselilo, pa taj ukiseljeni sadržaj sipate u gazu, povežete krajeve i ostavite da se cedi, da bi sva voda istekla (najbolje preko noći). Već sledeći dan vurda je gotova. To što vam je ostalo u gazi samo prebacite u posebnu posudu. Vurda je kiselkasta, možete je soliti ili mešati sa paprikama.

Pogledajte i Kako da napravite mocarela sir

U svetu se koriste namazi slični vurdi, a prave ih na različite načine:

U nekim krajevima vurda se pravi tako što se kiselo mleko kuva na nižoj temperaturi dok ne nastanu grudvice. Potrebno ih je pokupiti i stavitu u gazu i cediljku i ostaviti da se ocedi dok ne dobijete kremastu smesu.

U nekim drugim krajevima sveta vurdu kisele uz pomoć sirćeta ili limunovog soka. Na dve šolje mleka idu 4 kašike sirćeta (ili sveže isceđenog limunovog soka). Mleko stavite u šerpicu i na šporet da se ugreje. Mešajte ga stalno da ne zagori. Kada počne jako da kuva, isključite šporet i ostavite šerpicu na toplom da se hladi lagano. Dodajte 4 kašike sirćeta i trebalo bi da dobijete grudvice na površini mleka. Pokupite ih, ostavite da se kratko ocede u cediljku ili gazu i posle koristite kao mlečni namaz. Možete ga mešati začinima, svežim peršunom, rotkvicama, …

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti