Vlaga i buđ u vašem domu ne samo da izgledaju ružno, nego što je još gore - mogu biti uzrok mnogih oboljenja, od kojih su najčešća respiratorna oboljenja i razne vrste infekcija. Osim toga, mogu uticati i na razvoj alergija. Ako imate vlagu ili buđ u vašem domu, rešite ih se prirodnim putem. Evo kako:

Ulje čajevca

U boci s raspršivačem pomešajte 450 mililitara vode i dve kašićice ulja čajevca. Dobro protresite i poprskajte po površinama. Ostavite da tako odstoji i nemojte to mesto naknadno brisati krpom. Treba naglasiti kako je miris prilično intenzivan i da će se zadržati u vašem domu nekoliko dana.  

Pogledajte i Kako da se rešite buđi u kuhinji

Alkoholno sirće

On eliminiše oko 90 posto buđi i vlage. Sirće sipajte u bocu s raspršivačem i poprskajtena ugrožena mesta. Ostavite neko vreme da “odradi” posao. S obzirom na to da sirće ima prilično jak miris, možete mu dodati nekoliko kapi eteričnog ulja, najbolje limuna, jer je ono dovoljno snažno da zamaskira neugodan miris sirćeta. S druge strane, nije toliko jako da ima nepovoljan uticaj na osobe osetljive na mirise.

Soda bikarbona

Ona je sama po sebi odlično sredstvo za čišćenje, a u ovom konkretnom slučaju možete je pomešati sa sirćetom ili vodom.

Pogledajte i Kako da se rešite neugodnog mirisa buđi i vlage iz podruma

Semenke grejpa

U bocu s raspršivačem ulijte 450 mililitara vode i 20 kapi ekstrakta semenki grejpa. Potom bocu dobro protresite kako bi se sastojci sjedinili. Tečnost poprskajte po problematičnim područjima i ostavite da odstoji. Nema potrebe da kasnije brišete sredstvo.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: 24sata.hr