Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4 razloga zbog kojih ne treba ispirati sudove pre pranja u mašini

Mašina za pranje sudova treba da nas rastereti i "obavi posao" umesto nas. Zato, slobodno budite lenji i prepustite se čarima tehnike.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

"Ispirati ili ne ispirati? Pitanje je sad." Kerolin Forte, direktorka Laboratorije za ispitivanje čistoće na Institutu za dobro vođenje domaćinsva kaže da je odgovor na ovo pitanje "Ne ispirati."

Uvek bi trebalo da skinete ostatke hrane pre nego što operete tanjire, bokale, i posuđe, jer je to jedino što vaša mašina za sudove ne može da uradi. Evo iz kojih razloga bi trebalo da se udaljite od sudopere:  

1. Vaše posuđe bi trebalo da bude prljavo kako bi deterdžent za pranje sudova u vašoj mašini mogao da "odradi posao". 

Proizvođači deterdženata za sudo-mašine apeluju na kupce da ne ispiraju i ne peru sudove pre nego što ih ubace u mašinu, jer ti postupci sprečavaju da deterdžent očisti sudove. Enzimi deterdženta su kreirani tako da se zakače za ostatke hrane. Ukoliko nema ostataka hrane, enzimi nemaju za šta da se zakače. Drugim rečima, vaš deterdžent bi mogao da se ispere i pre nego što uspe da očisti vaše sudove. 

Pogledajte i 9 supersaveta za mašinsko pranje posuđa

2. Vaši sudovi neće biti čistiji ukoliko ih ispirate ili ručno operete pre nego što ih ubacite u mašinu. 

Današnje mašine za sudove su mnogo lakše za upotrebu nego što su nekad bile. One imaju naprednu tehnologiju kada su u pitanju raspršivač i senzori koji detektuju koliko je vaše posuđe prljavo. Istraživanja su dokazala da dodatno ispiranje pre ubacivanja u mašinu ne doprinosi većoj čistoći vaših sudova.  

3. Ispiranje u sudoperu pre ubacivanja u mašinu za sudove, i ručno pranje sudova, ozbiljno utiče na trošenje vode i energije. 

Ukoliko insistirate na prethodnom ispiranju, godišnje potrošite preko 22 hiljade litara vode. Takođe, današnje mašine za pranje sudova su izuzetno efikasne u uštedi energije za razliku od ručnog pranja sudova. Savet za odbranu nacionalnih resura u SAD, izvestio je da prosečna moderna mašina za pranje sudova potroši 11-18 litara vode za jedno pranje, ali najefikasnija mašina potroši oko 30 litara. Klasičnim pranjem posuđa potroši se oko 102 litra vode i dvostruko više električne energije za jedno pranje. 

Ispiranje posuđa je dozvoljeno samo onda kada ne planirate da odmah uključite mašinu za sudove (ostavljanje prljavog posuđa bi moglo da privuče bube i insekte, pa bi nered mogao da bude mnogo veći ukoliko pustite da posuđe stoji). Ali, čak i tada bi trebalo da pustite da vaša mašina odradi posao kao vi ne biste trošili vodu i energiju. 

Pogledajte kako radi mašina za pranje posuđa (VIDEO)

4. Ispiranje posuđa predstavlja bespotrebno gubljnje vremena, naročito kada imate da obavite "gomilu" drugih stvari. 

Znamo, mama vas je naučila da ispirate, i naravno, teško se odričemo starih navika. Ali prethodno ispiranje je obaveza koje možete lako da se odreknete. Takođe, ukoliko posedujete mašinu za sudove, slobodno se odrecite navike da ručno perete posuđe. Korišćenje dobre i jake mašine za sudove umesto pranja rukama može sačuvati 230 sati, skoro deset dana godišnje. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti