Na svom blogu, Džejmi je rekao da su Srbi jedan od retkih naroda koji i dalje poštuju tradiciju od tri obroka dnevno. Takođe je rekao da je ključna tačka srpske kuhinje meso (svinjetina, govedina, piletina, teletina…) što znatno otežava svakom strancu, ljubitelju mesa, naručivanje u kafani.

Džejmijev recept 

Sastojci koji će vam biti potrebni:

750 g mlevenog goveđeg mesa, 400 g mlevenog svinjskog mesa, 1 glavica crnog luka, plus 4 čena belog, 2 kafene kašičice sode bikarbone, 1 kafena kašičica mlevene paprike, 1 jaje, 150 ml kisele vode, Maslinovo ulje, 6 crvenih paprika, 2 patlidžana, Peršun, 2 limuna, Ekstra devičansko maslinovo ulje, 1 crni luk, 6 tortilja, Ljute papričice (po izboru), Kisela pavlaka

Pogledajte i Recept Džejmija Olivera za pasulj prebranac

Priprema: 

Oljuštite, izdrobite 4 čena belog luka i stavite u veliku činiju. Dodajte svo mleveno meso i pomešajte. Ubacite malo sode bikarbone i mlevene paprike, i začinite po ukusu. Ubacite jaje i rukama gnječite smesu. Dodajte koliko je god potrebno kisele vode kako bi smesa postala glatka. Podelite meso u 10 do 12 komada u obliku ćevapa, otprilike 10 cm dugačkih i 2 cm širokih. Stavite ih u nauljenu tepsiju, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider.

Za ajvar, ugrejte rernu na 230 stepeni. U novu tepsiju stavite cele paprike, patlidžane i neoljušteni crni luk, i pecite u rerni 30 do 40 minuta, sve dok kora povrća malo ne pocrni. Kada se paprike i patlidžani zapeku, stavite ih u činiju, pokrijte plastičnom folijom i ostavite jedno 20 minuta. Kada se malo ohlade, oljuštite im kore, odstranite stabljike, i iseckajte povrće. Iscedite 6 prepečenih čenova belog luka i dodajte tečnost povrću. Dodajte i peršun, a onda sve iseckajte zajedno. Nakon što iseckate sve povrće, začinite sa malo soli i bibera, iscedite 1 limun i dodajte dosta ulja. Odložite posudu. Potom sitno iseckajte preostali peršun i sipajte ga u činiju. Oljuštite, sitno iseckajte crni luk i dodajte ga u činiju, i nakon toga u nju iscedite drugi limun. Promešajte sve i odložite posudu.

Pogledajte i Džejmi Oliver: 14 namirnica za dug život

Neposredno pre nego što planirate da poslužite jelo, podgrejte tortilje i stavite tiganj na vatru. Kada se tiganj ugreje, pecite ćevape jedno 10 do 12 minuta dok se ne ispeku.

Za serviranje premažite ajvar preko tortilja, stavite na njih par ćevapa i po jednu ljutu papričicu. Sa strane stavite po kašiku pavlake i preostale kolutiće luka kao dekoraciju.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: opanak.rs