U današnje vreme svesni smo da sve češće muškarci preuzimaju varjaču i vode glavnu reč kada je pripremanje hrane u pitanju. Ne libe se da eksperimentišu sa začinima i ukusima, a kulinarstvo je odavno poznato i kao odličan afrodizijak...

Upravo je tako bilo i u finalu ovogodišnjeg „Staropramen kulinarskog izazova“ gde su „snage odmerila“ tri talentovana ljubitelja kulinarstva – Srđan Jerinkić iz Kikinde, Igor Mihailović iz Aranđelovca i Dejan Stojković iz Bora. Njih trojicu je odabrao stručni žiri u konkurenciji više od 40 prijavljenih učesnika koji su u toku „Izazova“ osmislili originalne recepte inspirisane Staropramenom i češkom kuhinjom. 

Zahvaljujući poznavanju „kulinarskih veština“, u finalu takmičenja trijumfovao je Igor Mihailović koji je kao glavnu nagradu osvojio svoj lični food blog, profesionalni foto aparat i kurs „food fotografije“. Jednom rečju, sve ono što je potrebno budućoj zvezdi domaće food blogerske scene.

„Volim jela koja se brzo i lako pripremaju, a koja se opet uz malo mašte mogu lepo obogatiti. Tako sam se na takmičenje prijavio sa receptom „Uštipci od bifteka sa Staropramenom“. Obožavam da eksperimentišem sa ukusima, a moja ljubav prema kuvanju traje već nekih 15 godina. Sada taj hobi prerasta na jedan još viši nivo i jedva čekam da krenem sa vođenjem ličnog blog koji sam osvojio“ – izjavio je pobednik Igor Mihailović koji je nakon takmičenja odao svoj „tajni recept“ u pripremanju burgera:

„Na burger treba staviti malo putera da bude sočniji, malo neočišćenog belog luka, kao i ruzmarin koji daje odlučnu aromu.“  

Pored pobednika takmičenja, stručni žiri koji su činile poznate blogerke Maja Petrović, Maja Babić, Marija Sponza, Tanja Leković, Dragana Pušica, Olivera Senić i Aleksandra Jovanović, predstavnica portala Stvarukusa.rs, na osnovu pokazanog kulinarskog talenta kao drugoplasiranog proglasile su Srđana Jerinkića, dok je Dejan Stojković osvojio treće mesto.

Pobednički recept

Sastojci:

- 250 g bifteka

- 0,5 dl Staropramen piva

- 2 jajeta

- 200 g brašna

- kašičica maslinovog ulja

- so, biber, beli luk u prahu

Priprema:

Razbiti 2 jajeta i posebno umutiti belance, a sa žumancem umutiti brašno, Staropramen, maslinovo ulje i biber. Nakon toga dodati belance u smesu sa žumancem, kako biste dobili malo gušću smesu od smese za palačinke. 

Usoljeni biftek uvaljati u brašno, nakon toga u pripremljenu smesu u potom staviti u vrelo ulje. Kratko propržiti, dok uštipci ne postanu zlatno žuti… možete ih servirati sa slatko-ljutim, tartar sosom ili sosom od 4 vrste sira.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa