U današnje vreme svesni smo da sve češće muškarci preuzimaju varjaču i vode glavnu reč kada je pripremanje hrane u pitanju. Ne libe se da eksperimentišu sa začinima i ukusima, a kulinarstvo je odavno poznato i kao odličan afrodizijak...
Upravo je tako bilo i u finalu ovogodišnjeg „Staropramen kulinarskog izazova“ gde su „snage odmerila“ tri talentovana ljubitelja kulinarstva – Srđan Jerinkić iz Kikinde, Igor Mihailović iz Aranđelovca i Dejan Stojković iz Bora. Njih trojicu je odabrao stručni žiri u konkurenciji više od 40 prijavljenih učesnika koji su u toku „Izazova“ osmislili originalne recepte inspirisane Staropramenom i češkom kuhinjom.
Zahvaljujući poznavanju „kulinarskih veština“, u finalu takmičenja trijumfovao je Igor Mihailović koji je kao glavnu nagradu osvojio svoj lični food blog, profesionalni foto aparat i kurs „food fotografije“. Jednom rečju, sve ono što je potrebno budućoj zvezdi domaće food blogerske scene.
„Volim jela koja se brzo i lako pripremaju, a koja se opet uz malo mašte mogu lepo obogatiti. Tako sam se na takmičenje prijavio sa receptom „Uštipci od bifteka sa Staropramenom“. Obožavam da eksperimentišem sa ukusima, a moja ljubav prema kuvanju traje već nekih 15 godina. Sada taj hobi prerasta na jedan još viši nivo i jedva čekam da krenem sa vođenjem ličnog blog koji sam osvojio“ – izjavio je pobednik Igor Mihailović koji je nakon takmičenja odao svoj „tajni recept“ u pripremanju burgera:
„Na burger treba staviti malo putera da bude sočniji, malo neočišćenog belog luka, kao i ruzmarin koji daje odlučnu aromu.“
Pored pobednika takmičenja, stručni žiri koji su činile poznate blogerke Maja Petrović, Maja Babić, Marija Sponza, Tanja Leković, Dragana Pušica, Olivera Senić i Aleksandra Jovanović, predstavnica portala Stvarukusa.rs, na osnovu pokazanog kulinarskog talenta kao drugoplasiranog proglasile su Srđana Jerinkića, dok je Dejan Stojković osvojio treće mesto.
Pobednički recept
Sastojci:
- 250 g bifteka
- 0,5 dl Staropramen piva
- 2 jajeta
- 200 g brašna
- kašičica maslinovog ulja
- so, biber, beli luk u prahu
Priprema:
Razbiti 2 jajeta i posebno umutiti belance, a sa žumancem umutiti brašno, Staropramen, maslinovo ulje i biber. Nakon toga dodati belance u smesu sa žumancem, kako biste dobili malo gušću smesu od smese za palačinke.
Usoljeni biftek uvaljati u brašno, nakon toga u pripremljenu smesu u potom staviti u vrelo ulje. Kratko propržiti, dok uštipci ne postanu zlatno žuti… možete ih servirati sa slatko-ljutim, tartar sosom ili sosom od 4 vrste sira.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem