Ljuske od jaja posle upotrebe treba sakupiti, osušiti, a potom izmrviti u sitnije komadiće ili samleti. Ljuska jaja sadrži 90 % kalcijuma i izvrstan je izvor tog minerala, a može se iskoristiti na više načina.

Za suzbijanje puževa izmrvljene ljuske jaja dobro je posipati oko biljaka u povrtnjaku. Ljuske od jaja, kao i pepeo, onemogućavaju kretanje puževa golaća. Mešavina ljuski i pepela se može koristiti za prehranu voćaka, posipanjem oko debla u zoni korena.

Pogledajte i 5 načina da iskoristite ljuske od jaja

Za prehranu rasada paradajza izmrvljene ili samlevene ljuske treba rasturiti oko biljke. 

Talog od kafe pomešan s ljuskama od jaja u količini 1:4, idealno je dđubrivo za sobne biljke. Ljuske se stave u vodu i ostave da odstoje preko noći. Ujutro se vodi doda talog od kafe i time se zaliju biljke. Ovaj postupak izbegavati zimi, jer voda može neugodno mirisati.

Pogledajte i Kako da napravite kolač u ljusci jajeta.

Da bi podstakli što brži i kvalitetniji rast nekog semena, polovinu ljuske napunite zemljom (supstratom), stavite u nju seme i zakopajte je u bašti. Kako će se vremenom ljuska razgrađivati tako će mladoj biljci davati hranjive materije.

Ako gajite koke nosilje, usitnjene ljuske od jaja im možete dodavati u hranu. Koke će dobiti dovoljne količine kalcijuma, a ljuske novih jaja biće čvršće.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: večernje novosti