Maslinovo, kokosovo, ulje kima, maka, oraha, susama, konopljino, bademovo, ulje lešnika, ulje od semenki grožđa... Dug je spisak zdravih ulja koja igraju veliku ulogu u očuvanju našeg zdravlja.
Jedno od njih je ulje od koštica kajsije. Koliko je lekovito znali su još pre pet hiljada godina u Kini i redovno su ga upotrebljavali za lečenje.
Ulje koštica kajsije dobija se hladnim ceđenjem i filtriranjem koštica, a bogato je vitaminom B17, A i E i esencijalnim masnim kiselinama poput oleinske i linolne. Zbog svojih svojstva da dubinski neguje i štiti kožu, ali i leči od raka kože. Osim što je odličan izbor za mazanje kože, preporučljivo je i da se pije tri puta na dan (po jedna kašičica) kako bi se organizam revitalizovao iznutra.
Ulje koštica kajsije pogodno je za negu najosetljivije kože pa se preporučuje i za negu bebine kože, kao i osobama koje imaju bilo kakvih problema s kožom poput melanoma, akni, psorijaze, ekcema, dermatitisa, suve i prerano ostarele kože, različitih upalnih procesa kože...
Osim na kožu, ovo ulje blagotvorno deluje i na kosu, podstiče njen rast, a za to ga je najbolje uzimati oralno.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Večernji list
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem