Cvetovi tikvica beru se u jutarnjim satima, kad procvetaju i najbolje ih je jesti istog dana jer do sutradan već počnu da venu. Poput tikvica u koje s vremenom izrastu, i cvetovi su dobar izvor vitamina C, kalijuma i folata.
Jedu se sveži u salatama, a da posluže i kao dekoracija jelima, ali najbolji su prženi, pogotovo punjeni, na primer, neutralnom rikotom ili svežim sirom, jer u tom slučaju dobijate savršenu kombinaciju kremastog i hrskavog. Sir možete obogatiti narendanim parmezanom, svežim mirisnim začinima, ali i poigrati mocarelom, inćunima, kao i komadićima pršuta ili repovima škampa.
Pogledajte i 5 najboljih recepata za jela sa tikvicama
Cvetovi punjeni rikotom i parmezanom
Potrebni sastojci:
10-ak cvetova tikvica
tri kašike rikota sira (ili svežeg sira)
parmezan po ukusu
Po želji u smesu dodajte naseckani sveži bosiljak i origano i kašičicu preprženih naseckanih pinjola ili semenki bundeve.
Smesa:
1,5 dl jako hladne mineralne vode
2-3 kašike oštrog brašna
Priprema:
Izmešajte rikotu, parmezan i iseckani bosiljak (ako želite) i tom smjsom punite cvetove. Prethodno ih operite, ostavite da se osuše i odstranite im peteljke kao i tučak i prašnike. Napunite ih pripremljenom smesom i zavrnite im vrhove da ne bi curila.
Smesa: Izmešajte brašno i dobro ohlađenu mineralnu vodu. Cvetove umočite u smesu i pržite na jako ugrejanom ulju maksimalno dva minuta. Nakon što ih izvadite iz ulja, stavite ih na papirni ubrus da upije višak masnoće i poslužite tople.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: tportal
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus