Cvetovi tikvica beru se u jutarnjim satima, kad procvetaju i najbolje ih je jesti istog dana jer do sutradan već počnu da venu. Poput tikvica u koje s vremenom izrastu, i cvetovi su dobar izvor vitamina C, kalijuma i folata.
Jedu se sveži u salatama, a da posluže i kao dekoracija jelima, ali najbolji su prženi, pogotovo punjeni, na primer, neutralnom rikotom ili svežim sirom, jer u tom slučaju dobijate savršenu kombinaciju kremastog i hrskavog. Sir možete obogatiti narendanim parmezanom, svežim mirisnim začinima, ali i poigrati mocarelom, inćunima, kao i komadićima pršuta ili repovima škampa.
Pogledajte i 5 najboljih recepata za jela sa tikvicama
Cvetovi punjeni rikotom i parmezanom
Potrebni sastojci:
10-ak cvetova tikvica
tri kašike rikota sira (ili svežeg sira)
parmezan po ukusu
Po želji u smesu dodajte naseckani sveži bosiljak i origano i kašičicu preprženih naseckanih pinjola ili semenki bundeve.
Smesa:
1,5 dl jako hladne mineralne vode
2-3 kašike oštrog brašna
Priprema:
Izmešajte rikotu, parmezan i iseckani bosiljak (ako želite) i tom smjsom punite cvetove. Prethodno ih operite, ostavite da se osuše i odstranite im peteljke kao i tučak i prašnike. Napunite ih pripremljenom smesom i zavrnite im vrhove da ne bi curila.
Smesa: Izmešajte brašno i dobro ohlađenu mineralnu vodu. Cvetove umočite u smesu i pržite na jako ugrejanom ulju maksimalno dva minuta. Nakon što ih izvadite iz ulja, stavite ih na papirni ubrus da upije višak masnoće i poslužite tople.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: tportal
Original šampita koju će deca obožavati
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu