Postoji verovanje da na današnji dan domaćice pripremaju pitu od posebne sorte jabuka - petrovača. Evo kako da je pripremite.

Sastojci:

1 šolja neotopljene masti

1 šolja šećera

1 šolja mleka

1 celo jaje

1 žumance

brašna po potrebi

limunova kora

1 prašak za pecivo

Nadev:

1 kilogram narendanih jabuka (po mogućstvu petrovača)

prezle

šećera po želji

cimet

Pogledajte i Lenja pita s jabukama

Priprema:

Penasto umutiti mast, jaja i šećer pa dodati mleko, rendanu koru limuna i brašno pomešano sa praškom za pecivo  da se zamesi fino testo da može lepo da se oklagija i ne lepi za sto. Testo podelite na dva dela. Jednu koru staviti u pleh, preko fil od narendanih jabuka, (jabuke ne treba cediti od soka) prezle i cimeta, pa posuti jabuke šećerom, i staviti drugu koru.

Pitu staviti da se peče u toploj rerni na blagoj temperaturi. Pečenu pitu posuti vanilin šećerom, a kad se ohladi šećerom u prahu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: alo.rs