1. Hrana koja sadrži velike količine tečnosti
Krastavce, rotkvice, lubenicu, pomorandže nikako ne bi smeli da zamrznete. Ove su namirnice prepune tečnosti koja se tokom procesa kristalizuje i nakon odmrzavanja potpuno menja strukturu i postaje gnjecava i pireasta. Sa druge strane, sveža zelena salata će uvenuti i postati smeđa.
Pročitajte i Ovih 5 namirnica nikako ne smete jesti nakon isteka roka trajanja
2. Mlečni proizvodi
Iako zamrzavanje jogurta, svežih, kremastih i polutvrdih sireva neće naštetiti vašem zdravlju, ove namirnice ne bi se trebale naći u vašem zamrzivaču. Vrlo niske temperature utiču na izgled i strukturu mlečnih proizvida nakon odleđivanja pa će oni, slično kao i kod sočnog voća i povrća, postati vodenasti i neće biti približno ukusni kao kada su sveži.
3. Sveža i kuvana jaja
Jaja su namirnica koja se slaže s raznim jelima i najbolje je da je koristite svežu. Zamrzavanje jaja može vam stvoriti poprilične probleme, ali i potpuno promeniti strukturu namirnice. Sveža jaja rasprsnuće se u ljusci, a zaleđena kuvana jaja će postati gumena. Ako želite da zamrznete jaja izvadite ih iz ljuske i stavite ih u zamrzivač u posudicama ili kesama.
Pročitajte i Budite oprezni: Ove kombinacije namirnica nisu dobre za vaše zdravlje
4. Pržena i pečena hrana
Već pripremljena hrana, pržena u dubokom ulju ili na roštilju poput krompirića, pohovanog mesa ili povrća, nakon zamrzavanja više nikada neće biti ista. Njena hrskava struktura i ukus potpuno će nestati pa će postati gnjecava i vlažna. Izbegavajte zamrzavanje pečene hrane.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Zadovoljna
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem