Čizkejk se odlično slaže sa kafom ili penušavim vinom. U ovom pravom letnjem receptu za neverovatno ukusan čizkejk bez brašna, za laganu teksturu odgovoran je šam, a za sočnost mekane pijane breskvice.

1. Sastojci za podlogu:

- 300 g keksa (čajni kolutići, keks sa maslacem ili sa punjenjem)

- 4-5 kašika ulja ili 100 g otopljenog maslaca

Pročitajte i 6 recepata za čizkejk

Priprema:

Rernu zagrejte na 160 stepeni. Keks sameljite ili izmrvite da dobijete mrvice (nalik mrvicama hleba). Dodajte ulje i maslac i pomešajte (smesa mora da bude poput mokrog peska). Smesu utisnite u namašćen i pobrašnjen kalup (veličine oko 26 cm). Pecite 10 minuta, dok keks ne porumeni.

2. Sastojci za fil:

- 800 g svežeg sira

- 6 jaja – odvojeno žumanca od belanaca

- 200 g šećera

- 3 kašike griza

- 1 kašičica ekstrata od vanile

Priprema:

Žumanca izmiksujte sa šećerom da bi postala pahuljasta. Dodajte vanilu. Pomešajte dobijenu smesu sa sirom i dodajte griz. Od belanaca napravite šam i lagano ga umešajte u smesu sa sirom. Dobijenu smesu izlijte na pečenu podlogu i pecite 45 minuta na 180 stepeni. Ostavite da se ohladi napola.

3. Sastojci - pijane breskve:

- 3 veće breskve ili nektarine (zrele)

- 100 ml likera (po želji)

- 1 kašika šećera

- 1/2 kašičice gustina

Pročitajte i Čizkejk sladoled

Priprema:

Breskve isecite na kriške (ne morate ih ljuštiti). Prelijte ih likerom i posipajte šećerom. Zagrejte ih da bi alkohol ispario i breskve omekšale. Kada omekšaju sklonite ih sa vatre i u posebnu posudicu izlijte sok koji je nastao kuvanjem. U tom soku razmutite gustin, prelijte preko breskvi, vratite na vatru, pomešajte i kuvajte samo toliko da se zgusne. Odmah breskve premestite na tortu. Ostavite da se ohladi u potpunosti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Zadovoljna