Čizkejk se odlično slaže sa kafom ili penušavim vinom. U ovom pravom letnjem receptu za neverovatno ukusan čizkejk bez brašna, za laganu teksturu odgovoran je šam, a za sočnost mekane pijane breskvice.
1. Sastojci za podlogu:
- 300 g keksa (čajni kolutići, keks sa maslacem ili sa punjenjem)
- 4-5 kašika ulja ili 100 g otopljenog maslaca
Pročitajte i 6 recepata za čizkejk
Priprema:
Rernu zagrejte na 160 stepeni. Keks sameljite ili izmrvite da dobijete mrvice (nalik mrvicama hleba). Dodajte ulje i maslac i pomešajte (smesa mora da bude poput mokrog peska). Smesu utisnite u namašćen i pobrašnjen kalup (veličine oko 26 cm). Pecite 10 minuta, dok keks ne porumeni.
2. Sastojci za fil:
- 800 g svežeg sira
- 6 jaja – odvojeno žumanca od belanaca
- 200 g šećera
- 3 kašike griza
- 1 kašičica ekstrata od vanile
Priprema:
Žumanca izmiksujte sa šećerom da bi postala pahuljasta. Dodajte vanilu. Pomešajte dobijenu smesu sa sirom i dodajte griz. Od belanaca napravite šam i lagano ga umešajte u smesu sa sirom. Dobijenu smesu izlijte na pečenu podlogu i pecite 45 minuta na 180 stepeni. Ostavite da se ohladi napola.
3. Sastojci - pijane breskve:
- 3 veće breskve ili nektarine (zrele)
- 100 ml likera (po želji)
- 1 kašika šećera
- 1/2 kašičice gustina
Pročitajte i Čizkejk sladoled
Priprema:
Breskve isecite na kriške (ne morate ih ljuštiti). Prelijte ih likerom i posipajte šećerom. Zagrejte ih da bi alkohol ispario i breskve omekšale. Kada omekšaju sklonite ih sa vatre i u posebnu posudicu izlijte sok koji je nastao kuvanjem. U tom soku razmutite gustin, prelijte preko breskvi, vratite na vatru, pomešajte i kuvajte samo toliko da se zgusne. Odmah breskve premestite na tortu. Ostavite da se ohladi u potpunosti.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Zadovoljna
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem