Aromatični i lekoviti čubar (Satureja hortensis) je vekovima bio najomiljenija začinska biljka. Zbog karakteristične arome, ukusom podseća na biber, a mirisom na majčinu dušicu, origano i majoran, korišćen je svakodnevno u antičkoj kuhinji. Vergilije ga je uzgajao kao hranu za pčele. U starom Rimu i Grčkoj travarice su od čubra pravile ljubavne napitke, pripisujući mu afrodizijačka svojstva. Danas se najviše gaji u Francuskoj, Španiji, Nemačkoj, Kanadi, SAD i Hrvatskoj.
Pogledajte i Magičan celer: Čistač organizma i jak afrodizijak
Nemci ga zovu "pasulj trava", kada se ubaci u jela sa paljuljem, ublažava nadimajuće dejstvo. Omiljen je začin i u mesnoj industriji, stavlja se u kobasičarske proizvode, jela od divljači i salate. Ipak, s upotrebom ne bi trebalo preterivati, jer jaka aroma može jela da učini gorkim. Često se nalazi u začinskoj mešavini "provansalske trave" ili "primorski vrisak".
Čubar je lekovit u celosti. Sadrži specifično eterično ulje, u kojem dominira timol i karvakrol. U zavidnim količinama prisutna je i celuloza, mineralne materije, belančevine i vitamin A.
Osim što sprečava nadimanje, ova biljka pojačava lučenje želudačnih sokova, a ublažava i druge tegobe organa za varenje. Narodni travari je preporučuju u lečenju upornih dijareja, kao i kod želudačnih i crevnih grčeva. Pročišćava organizam, posebno organe za disanje, budući da pospešuje iskašljavanje sluzi i pomaže kod astme.
Čaj bez šećera se preporučuje dijabetičarima jer značajno smanjuje osećaj žeđi, karakterističan za ovo obolenje. Pomaže i kod bolesti jetre i žuči, upala i ranica u ustima, kao i za smirivanje razdražljivosti i nervoze.
Zbog fenolnih materija u eteričnom ulju, ima jako antiseptičko svojstvo, a istraživanja su pokazala da ima izraženo antivirusno dejstvo, naročito kod herpesa, pa čak i HIV-a.
Pogledajte i Neobična priča o nastanku kesica za čaj
Čajne mešavine
Za čišćenje organizma
Pomešati 20 g čubra i 10 g nane, pa 3 kašike preliti sa 5 dl ključale vode i ostaviti da odstoji tri časa. Procediti čaj i piti umesto vode.
Impotencija i frigidnost
Pomešati jednake delove čubra, hajdučke trave i ruzmarina, tako da se dobije 4 do 5 kašičica biljne mešavine. Preliti sa 1l vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta, procediti i piti. Čaj se pije 40 dana, ujutru i uveče. Nakon toga se nastavlja samo sa čajem od čubra, tako što se 4 kašičice ove biljke prelije sa litar vrele vode. Ovako spremljen pije se tri dana.
Za ove probleme narodni lekari imaju još jedan recept. Pomeša se po 20 g preslice, žalfije, koprive, po 10 g čubra i ruzmarina i 30 g crvene deteline. Od te mešavine izdvoji se puna kašičica, prelije sa 2,5 dl vrele vode i ostavi da odstoji 2 minuta. Procedi se i pije šolja čaja 3 puta dnevno, do poboljšanja stanja.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Večernje novosti
Štanglice od čokolade i kikirikija
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima