Ukoliko se tokom kuvanja ili nekih drugih poslova u kuhinji opečete, ne tražite spas ispod mlaza hladne vode. Takva "prva pomoć" pomaže samo u smanjenju osećaja bola jer hladi kožu i nerve, ali ne sprečava pojavu plikova, tvrdi dr Reto Vetštajn, plastični hirurg iz Bazela.
Dovoljno je da prođe 20 minuta od trenutka hlađenja pa da se bol ponovo javi, jer se temperatura kože u međuvremenu podigla. Da bi se postigao željeni efekat, bolje je da se odmah po nastanku opekotina na kratko pusti hladna voda, a zatim mlaka (temperature između 20 i 30 stepeni Celzijusovih), kako bi se podstakla cirkulacija- savetuje ovaj stručnjak.
PROČITAJTE JOŠ: Fantastičan trik: Rešite se opekotina i ujeda komaraca pomoću crnog luk
Za ovakve nemile situacije, stručnjaci za narodnu medicinu inače preporučuju melem koji možete da napravite i sami na sledeći način: 3 pune kašičice svinjske masti nekoliko puta properite u hladnoj vodi, a zatim pomešajte sa jednim belancetom i čašicom domaće rakije, najbolje komovice. Umutite mikserom dok ne dobijete kompaktnu, homogenu smesu, nalik šlagu.
Ovako spremljen melem delotvoran je kod opekotina od ulja, rerne, vrele vode, sunca jer stimuliše regeneraciju kože, ne izaziva bolove i sprečava pojavu ožiljaka. Opečeno mesto treba premazati tri do četiri puta tokom dana u tankom sloju. Melem možete da čuvate u frižideru do 12 meseci.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Novosti
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus