Evo kada se maslinovo ulje ne bi trebalo koristiti
1. Ako niste sigurni da je kvalitetno
Pre nego što maslinovo ulje upotrebite za kuvanje ili kao sredstvo za negu kože, važno je biti siguran da se radi o ekstra devičanskom ulju. Neka istraživanja tvrde da je čak 80 posto italijanskih maslinovih ulja "zagađeno" nekim drugim uljima. Možda su ga pravili od manje kvalitetnih maslina, u njega dodali prošlogodišnje ulje ili ga mešali sa nekim biljnim uljem kako bi se dobilo na količini.
Pogledajte i 7 neuobičajenih upotreba maslinovog ulja
2. Za prženje
Određeni broj stručnjaka za područje kulinarstva tvrdi da maslinovo ulje prestaje biti zdravo za naše srce ako se zagreva na jako visokoj temperaturi, iako neki tvrde da ono neće otpustiti štetne toksine tokom zagrevanja.
Nutricionistkinja Bridžet Bennet kaže kako se maslinovo ulje, baš kao i sva ulja, tokom zagrevanja "raspada" i veliki broj važnih materija, poput omega – 3 masnih kiselina i antioksidansa, propada u procesu.
3. Za roštilj
Mnogi kuvari preporučuju mariniranje povrća i mesa namenjenog za pečenje na roštilju u maslinovom ulju. Ovaj postupak vam neće naštetiti, ali isto tako neće doneti puno koristi jer će verovatno ulje goreti, uzrokovati plamen i učiniti da hrana ima ukus po izgorelom drvetu. Kako hrana na roštilju ne zahteva ulje, dobro namažete rešetke, ali uljem koje podnosi tako visoke temperature. Kada je hrana gotovo, tada je možete lagano premazati maslinovim uljem.
Pogledajte i Greške koje pravimo s maslinovim uljem
4. Za pripremu kolača
Prema rečima određenih proizvođača, u određene prehrambene proizvode se može dodavati maslinovo ulje umesto margarina i maslaca. Ono što morate zapamtiti da maslinovo ulje ima jaku aromu pa možete narušiti ukus npr. kolača.
5. Kao preparat za negu kože sklone aknama
Verovatno ste čuli kako mnogi hvale maslinovo ulje kada je u pitanju zdravlje i lepota kose, a često se može pronaći u proizvodima kao što su sapuni, pilinzi ili losioni. Ništa loše nema u tome, ali maslinovo ulje može pogoršati probleme onih čija je koža sklona pucanju i aknama jer maslinovo ulje može zatvoriti pore.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem