Zrno pšenice je bogato beta karotenom, vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom, fosforim i gvožđem. U kombinaciji sa medom i orasima ona je riznica zdravlja
Cela zrna ove žitarice su bogata izuzetno korisnim nutritijentima za naše zdravlje i organizam. Upotreba integralne pšenice u ishrani je korisna i blagotvorno deluje na čovekov celokupan sistem. Konzumacija kuvane pšenice na redovnom nivou može da deluje preventivno na pojedina zdravstvena stanja, poput opstipacije, hemoroida i raka debelog creva.
Pogledajte i Čudesna ječmena voda: Kako da je napravite i zbog čega je toliko zdrava
Verovatno ne postoji biljka koja je više upotrebljavana i poznatija na celom svetu. Proizvodi od pšenice dominiraju na svetskim tržištima i u prehrambenoj industriji, te se ona i dalje smatra jednom od najznačajnijih žitarica na Zemljinoj kugli.
U 100 g nekuvane pšenice ima 351 kalorija, 13g belančevina, 2.5 g masti i 70 g ugljenih hidrata. Masti se nalaze u klicama pšenice, dok mineralni sastojci čine omotač samog zrna. Zbog toga je najbolji i najiskoristiviji način konzumiranje integrale pšenice, odnosno celog zrna.
Za šta je korisna kuvana pšenica?
Skuvana integralna pšenica je izvrstan izvor hranljivih sastojaka, sa posebnim akcentom na hranljiva vlakna i minerale. Ona obezbeđuje optimalnu količinu korisnih materija za ljudski organizam i uopšte ima benefit za zdravlje.
U jednoj šolji kuvane pšenice ima 151 kalorija, 8.19 g hranljivih vlakana, 58 g magnezijuma,11.1 g mangana, 0.09 g triptofana.
Pogledajte i Kako pšenica utiče na vaše zdravlje
Prevencija raka - Kuvana pšenica sadrži lignane, fitonutritijente koji imaju antikancerogeno dejstvo, a naučna istraživanjasu pokazala da ovo posebno važi za kancer dojke. Jedna studija je pokazala da konzumacija male doze integralnih pšeničnih mekinja dnevno može da smanji koncentraciju žučne kiseline i bakterija u stolici, za koje se smatra da mogu da budu podstrekači karcinoma debelog creva.
Regulacija telesne težine - Upotreba integralne kuvane pšenice može da pomogne u regulisanju i održavanju telesne težine, jer sprečava pojavu metaboličkog sindroma sakupljanja masti u predelu stomaka, a istovremeno pruža optimalnu količinu dobrog holesterola, triglicerida i održava krvni pritisak.
Lečenje hroničnih upala – Kuvana pšenica obiluje betainom, korisnim sastojkom koji igra važnu ulogu u ublažavanju hroničnih upalnih procesa.
Prirodni laksativ - Integralna pšenica, posebno mekinje, deluju kao prirodan laksativ, budući da su bogate boljnim vlaknima, fosforom i B vitaminima.
Zašto konzumirati integralnu kuvanu pšenicu?
Integralna kuvana pšenica sadrži veliki udeo hranljivih materija koje sadrži i samo zrno ove žitarice. Za razliku od nje, sve druge prerađevine gube značajan deo korisnih sastojaka. Upravo zbog toga i preovladava trend izbegavanja pšenice u ishrani, misleći pritom najpre na belo brašno i slične proizvode.
Belo pšenično brašno ima minimalnu korist za zdravlje, pošto se tokom prerade gubi više od 50 odsto njene hranljive vrednosti. Ono je siromašno u vitaminima B kompleksa, vitaminu E, folnoj kiselini, fosforu, cinku, vlaknima, gvožđem i svim drugim elementima.
Integralno pšenično brašno, naprotiv, sadrži sve ove sastojke. Zato se prepručuje da se umesto testenina od belog brašna konzumiraju one od integralnog pšeničnog brašna.
Pročitajte i 5 načina da ovsene pahulje budu vaš omiljeni doručak
Priprema kuvane pšenice
Poput drugih žitarica i pojedinih mahunarki, pšenica se najbolje sprema kada se preko noći potopi u vodu. Nakon toga se procedi i kuva.
Količina vode za kuvanje treba da bude u nivou četiri prsta iznad pšenice. Kuva se oko pola sata do četrdeset minuta na tihoj vatri, da polako vri. Gotova kuvana pšenica može da se konzumira i kao poslastica i kao deo obroka.
Mogu joj se dodavati orašasti plodovi, cimet, med, suvo grožđe, a svima je poznat bogat ukus žita sa šlagom.
Salata od kuvane pšenice
Kuvana pšenica je odličan izbor za pripremu ukusne i hranljive obrok salate. Za pripremu ovog recepta je potrebno:300 gr pšenice; 1 i po šolja seckanog peršuna; Pola šolje seckanih listova nane; 1 crni luk iseckan na kockice ili kolutove; 1 paradajz; Nekoliko listova zelene salate; četvrtina šolje limunovog soka; četvrtina šolje maslinovog ulja; Pola kašičice soli; Malo bibera.
Pšenicu oprati i skuvati po navedenom postupku, dok ne omekša, a potom je preliti hladnom vodom. Kada se prohladi, pšenicu ocediti i dodati sve ostale sastojke. Dobro promešati, a najbolje pustiti par minuta da se sve sjedini i da se razviju ukusi.
Ova salata je odlična i kao prilog, ali i kao hranljiv i samostalan obrok.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: najboljicajevi.com
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno