Pogledajte ove zanimljive recepte koje smo izdvojili za vas! Vaša trpeza će biti glavna zvezda večeri!
Krećemo sa jednim klasikom!
1. Ruska salata
Sastojci:
150 g krompira
150 g šargarepe
150 g graška (može i zamrznut)
150 g kiselih krastavčića
200 g kuvane šunke (stišnjene)
300 g majoneza (light)
2 kuvana jajeta
kašika senfa
2 kašike limunovog soka
so, biber
Priprema:
Krompir i šargarepu iseći na sitne kockice. Staviti u ključalu posoljenu vodu i kuvati oko tri minuta. Skuvati grašak dok ne postane mek (oko 15 minuta). Šunku, kisele krastavčiće i kuvana jaja iseći na kockice. Sve sastojke pomešati, dodati majonez, limunov sok i začine. Dobro izmešati i staviti u frižider da se ohladi. Servirati hladno.
2. Mimoza salata
Sastojci:
2 kuvana krompira
100 g šunke
100 g kačkavalja
4 kuvana jaja
2 kuvane šargarepe
200 g majoneza
200 g kisele pavlake
so, biber
Priprema:
Narendati na dnu staklene činije kuvan krompor, pa posoliti i pobiberiti, zatim dodati pola pavlake pa lepo raspodeliti. Odozgo dodati malo majoneza, zatim rendanu šargarepu, pa pavlaku, zatim šunku, onda ostatak pavlake opet malo majoneza, onda rendana kuvana jaja, preliti majonezom i na kraju narendati kačkavalj ili tvrdi sir.
Dobro ohladite salatu i služite kao predjelo, dodatak mesu ili samo kao glavno jelo.
3. Salata sa makoranima
Sastojci:
300 g makarona
200 g majoneza
1 pavlaka
100 g salame
100 g suve mesnate slanine
1-2 kisela krastavca
1 kisela paprika
3 kuvana jajeta
3 kuvane šargarepe
1 svež krastavac
Priprema:
1. Makarone skuvati i ohladiti, a slaninu i salamu iseckati na sitne kockice. To isto uraditi i sa kuvanim jajima i šargarepom.
2. U ohlađene makarone dodati pavlaku, majonez i sve iseckano, pa lepo izmešati.
3. Zeleni krastavac iseći na tanke listiće pa poređati u krug, a na sredini oblikovati cvet oko salate. Služit prohlađeno.
4. Brze domaće pancerote
Sastojci:
2 čaše brašna
1 čaša jogurta (ili kiselog mleka)
malo soli
1 prašak za pecivo
1 kasičica šećera
Fil:
200g šunke ili suvog mesa
100g sira
ulje za prženje
Priprema:
1. Sjedinjite brašno, jogurt, so, prašak za pecivo i šećer.
2. Zamesite testo, podelite na 6-7 delova i napraviti loptice. Prekrijte ih i ostaviti da odstoje 30 min.
3. Izrendajte šunakricu i sir i promešajte.
4. Svaku lopticu rasklagijajte i na jedni polovinu kruga stavite fil. Preklopiti drugom polovinom kruga i utapkajte viljuškom.
5. Pržiti na vrelom ulju dok ne porumene.
6. Stavljati na tanjir sa salvetom da se ocedi višak ulja.
5. Lisnata pita sa mesom
Sastojci:
500 g tankih kora
300 g mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
3 jaja
malo kvasca
malo ulja
200 ml mleka
100 g brašna
malo praška za pecivo
začin, mleveni biber i mlevena slatka paprika
Priprema
1. Na ulju propržiti seckan luk, pa dodati začine. U posudi rastopiti kvasac dodati jaja, pa malo izmutiti žicom, dodati mleko, brašno i prašak za pecivo i napraviti testo kao za palačinke.
2. Raširiti prvu koru, pa je pouljiti, odozgo staviti drugu koru pa i nju pouljiti i dodati nekoliko kašika testa sa jajima i lepo rasporediti, zatim i treću koru isto tako. Odozgo staviti četvrtu koru i pri kraju dodati mleveno meso celom širinom.
3. Saviti krajeve i uviti u rolnu. Tako uraditi i sa ostalim korama dok se ne potroši sav materijal. Rolnice premazati uljem, posuti malo susamom i peći na180 stepeni oko 30 minuta.
6. Gibanica
Sastojci:
500 g kora za gibanicu (debele)
500 g belog sira
1 dl ulja
1 prašak za pecivo
3 jaja
3 dl kisele vode
Priprema:
1. Izgnječite sir, pa umutite jaja i dodajte ih siru. U dobijenu smesu stavite prašak za pecivo, o,5 dl ulja i sve to izmešajte, da se masa sjedini. Naknadno dodajte prvo pola, a zatim i celu čašu, ako je potrebno, kisele vode, da se masa razredi.
2. Tepsiju premažite uljem. Ostatak ulja pomešajte sa 1dl kisele vode.
3. Na dnu tepsije poređajte dve kore i premažite ih sa pomešanim uljem i vodom. Zatim, uzimajte koru po koru i zgužvanu je utapajte u fil sa sirom i jajima, pa tako natopljene kore ređajte i tepsiju jednu do druge. Vodite računa da ne budu previše blizu jedna drugoj i da ih ne natopite previše filom. Kad popunite šerpu zgužvanim korama, preklopite ih sa još dve kore, poređane jedna preko durge.
4. Rernu zagrejte na 200 stepeni, a gibanicu pecite oko 45 minuta.
7. Savijača od pečuraka i krompira
Sastojci:
0,5 kg kora za pitu
0,5 kg krompira
2 glavice crnog ili crvenog luka
0,5 kg šampinjona
1 kisela pavlaka (180 ml)
2 jajeta
3 čena belog luka
so i biber
mešavina biljnih začina
ulje
Priprema:
1. Krompir skuvajte u slanoj vodi, ohladite pa ogulite i izdrobite viljuškom.
2. Crveni luk očistite i isecite na kolutove i propržite na malo ulja dok ne omekša, pa mu dodajte iseckane šampinjone i pržite još par minuta dok ne puste vodu.
3. Umutite jaja i pavlaku pa začinite solju, biberom i usitnjenim belim lukom, a zatim umešajte krompir i propržene šampinjone na luku.
4. Koru za pitu premažite uljem i na nju stavite još jednu koru, premažie i nju i na nju stavite treću, pa onda po njoj razamažite smesu od krompira i šampinjona pa zarolajte savijaču.
5. Pecite u nauljenom plehu na 180 stepeni C oko pola sata.
8. Španska pita
Sastojci:
1 ½ šolja kukuruznog brašna
1 ½ šolja pšeničnog brašna
šolja griza
4 jaja
150 g šunke
2 sveže crvene paprike
3-4 kisela krastavčića
150 g kačkavalja (ili drugog sira)
½ šolje ulja
2 šolje vode
kesica praška za pecivo
so
Priprema:
Umutite jaja, dodajte obe vrste brašna i griz, ulje, vodu i prašak za pecivo, i posolite po ukusu. Dodajte zatim i na kockice iseckanu šunku, papriku, krastavčiće i kačkavalj. Smesu sipajte u podmazanu tepsiju i pecite na 200 stepeni, oko 45 minuta do sat vremena.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem