Mnoge domaćice kriju svoje male tajne za savršene ćufte. Neke od njih potapaju prezle u mleko, druge koriste specijalne mešavine začina, dok je kod nekih tajna u posebnoj kombinaciji različitih vrsta mlevenog mesa.
Predstavljamo vam najčešće greške u pripremi ćufti i kako da ih ispravite
1. Soljenje nije važno
Ćufte moraju biti začinjene! Uobičajeno je da se stavlja kašičica soli pola kilograma mesa. Ako u ćufte stavljate i slani sir poput parmezana, slobodno smanjite količinu soli.
Pogledajte i 5 najčešćih grešaka u pripremi kajgane
2. Ne stavljate začine
Začini su značajan deo mešavine za najukusnije ćufte. Bez njih bi ćufte bile obično prženo mleveno meso i imale ukus pljeskavica. Ali ne zadržakte se samo na peršunu i bosiljku. Dodajte ćuftama i nanu, origano i majoran. Možete staviti i sasvim malo muskatnog oraščića koji će dati fantastičnu aromu.
3. Jaja daju vlažost
Jaja nisu izvor vlažnosti, ona su tu da bi povezala meso, prezle ili hleb, sir i začine. Zbog toga ne preterujte u dodavanju jaja. Na pola kilogram do kilogram mesa je dovoljno da dodate jedno ili dva jajeta.
4. Mešate kašikom
Kada ste u posudu stavili sve sastojke umesite ih rukama. Tako ćete imati bolji osećaj i sastojci će se bolje pomešati i spojiti. Nemojte preterivati, mesite dovoljno da se sastojci spoje, ali da se komadići mlevenog mesa i dalje raspoznaju.
Pogledajte i Napravite savršenu Bečku šniclu
5. Sve ćufte su iste veličine
Ne moraje sve ćufte da budu iste veličine. To zavisi od toga koje jelo pravite. Ako ih stavljate u supu, napravite manje ćufte, a ako ih služite kao posebno jelo u sosu, možete napravite veće loptice.
6. Oblikujete ih "na suvo"
Ako ćufte oblikujete suvim rukama, meso će se zalepiti za prste i biće vam teško da oblikujete loptice. Zato pre oblikovanja malo nauljite ruke i formiranje ćuftica će ići bez problema.
Pogledajte i 7 najčešćih grešaka pri prženju piletine
7. Ne brinete o neredu
Neophodno je da vodite računa o stanju kuhinje u toku kuvanja, naročito ako pripremate jelo od sirovog mesa. Oblikovane ćufte zato odložite na poslužavnik obložen papirom za pečenje ili providnom folijom.
8. Preskačete prženje
Nijedno kuvano meso nije ukusnije od prženog. Zbog toga, pre kuvanja u sosu, ćufte propržite na ulju da dobiju braon koricu. Nakon toga ih kuvajte po običaju u sosu i bićete oduševljeni ukusom.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus