Postoji više razloga zbog kojih volimo prženu piletinu. Prvo je tu hrskava kožica, a zatim ispod nje sočno i ukusno meso. Pored toga, ovaj način pripreme je i veoma brz, pa tako štedimo vreme i skraćujemo put do ukusnog obroka.
Baš zbog toga je važno da izbegnete uobičajene greške u pripremi piletine i napravite fantastičan gurmanluk.
1. Pržite samo batake
Neka asocijacija na prženu piletinu ne budu samo zlatni hrskavi bataci. Možete pržiti celo pile. Naš predlog je da iseckate pileća prsa na kockice i tako ga ispržite. Dobićete ukusan obrok za tili čas.
2. Pržite meso tek izvađeno iz frižidera
Ako u vrelo ulje stavite hladno meso, temperatura ulja će se smanjiti i meso se neće ravnomerno ispržiti. Zbog toga je važno da meso izvadite iz frižidera bar 30 minuta pre pripreme.
Pogledajte i 4 koraka do najsočnijeg pilećeg belog mesa
3. Izbegavate pohovanje
Pohovano prženo meso je ukusnije, sočnije i pikantnije. Ne zaboravite i da začinite svoj specijalitet. Ukoliko pohujete meso, ne morate da začinite piletinu već brašno ili jaja.
4. Pržite u fritezi
Ne kupujte skupe aparate za prženje u dubokom ulju. Dovoljno je meso pržite u dubljem tiganju.
Pogledajte i 5 grešaka u pripremi piletine
5. Pržite na skupom maslinovom ulju
Ovo ne samo da je bespotrebno trošenje skupog ulja, već će i piletina biti gorkog ukusa. Zbog toga koristite neutralnija ulja, poput suncokretovog ili kanola ulja.
6. Meso je gotovo kada je braon boje
Ukoliko ste do sada pržili meso tako što ste ga okretali dok ne bude ravnomerno braon boje. Niste bili u pravu. Može se desiti da meso spolja izgleda gotovo, ali da je unutra i dalje živo. Slobodno rasecite meso i proverite da li je dovoljno prženo. U principu, meso se prži 15-18 minuta, ali imajte na umu da se belo meso brže sprema.
7. Stavljate prženo meso na papirni ubrus
Ovo je još jedna greška pri prirpemi piletine. Na taj način se stvara para i meso može da bude gnejcavo. Najbolje je da prženu piletinu stavite na kuhinjsku rešetku da se višak masnoće iscedi. Neka tako stoji bar 10 minuta pre nego što je servirate.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: bonappetit.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus