Dovoljno je preseći limetu na pola i prvo jednom, a po potrebi i drugom polovinom istrljati čelo. Bol bi trebalo prvo da oslabi, a na kraju i potpuno nestane, tvrde dobro upućeni.

Prilikom kupovine birajte plodove jarko zelene boje, sjajne kore i bez tačkica ili drugih oštećenja. Zrela limeta je čvrsta, ali ne i tvrda na dodir. Dok se drži u ruci trebalo bi da ostavi utisak kao da je teža u odnosu na svoju veličinu.

Pogledajte i Pravilnom ishranom protiv glavobolje

Na sobnoj temperaturi limetu možete da čuvate do deset dana, a u frižideru i do četiri nedelje.

Ovo su ostale prednosti limete:

1. Limeta je malo južno voće, kao mala narandža, sa korom i mesom zelene boje. Srž limete je kiselog ukusa, i voće sadrži dva puta veću količinu soka nego žuti, veći limun. Sok, kao piće, je jedan od najboljih gasilaca žeđi. Poznato je da kiseli sadržaj limete usporava oksidaciju sveže sečenog voća i povrća, čime se sprečava gubitak boje i deluje kao konzervans.

2. Limeta sadrži daleko više vitamina C nego limun. Čaša tople vode sa sokom limete i jedna kašičica meda je idealan lek za prehladu i suv kašalj.

3. Sok od limete je podiže nivo energije u slučajevima malaksalosti i osećaja iscrpljenosti usled vitaminskog nedostatka. Za sadržaj pektina u voćnoj pulpi se kaže da je koristan u snižavanju holesterola u krvi.

Pogledajte i Guarana - čisti creva, ublažava migrenu, potpomaže mršavljenju

4. Sadržaj C vitamina u limeti povećava otpornost na bolest, pomaže zarastanje rana i sprečava oštećenje očiju. Takođe je od pomoći u održavanju zdravlja zuba i ostalih kostiju tela. Sprečava propadanje i klimanje zuba i krhkost kostiju.

5. Kora ploda sadrži eterično ulje koje se koristi u medicine za poboljšanje varenja i ukljanjanje zadaha. Smatra se veoma korisnom u tretmanu poremećaja digestivnog sistema.

6. Sok od limete je od velikog značaja kod opstipacije, kada se uzme kao prva stvar ujutru uz čašu tople vode.

7. Limunska kiselina u limeti ima alkalnu reakciju u sistemu koja može da ublaži čireve oragana za varenje.

8. Nekoliko kapi toplog soka od limete razređenog vodom bi terbalo ukapati u oči u slučaju konjuktivitisa. Njegova redovna upotreba sa čistom ružinom vodom u odnosu 1:4 je korisna u preveciji staračke katarakte.

Pogledajte i 6 napitaka koji leče glavobolju

9. Sok limete razblažen u toploj vodi je dokazano dragocen kod cisti. Daje olakšanje kod osećaja peckanja i takođe zaustavlja krvarenje cisti. Takođe je odličan kod smanjenja težine. Svež sok limete pomešan u punoj čaši vode i zaslađen medom treba uzeti svako jutro na prazan želudac u slučaju gojaznosti.

10. Limeta sadrži limonen, ove fitohemikalije su moćni detoksifikatori sa antibiotičkim efektom koji štiti od bakterijskih trovanja. Kada piling od limuna natrljaš na suvu ili perutavu kožu može vratiti mekoću i dodati vlažnost koži, piše 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: cajeviza.net