Doručak je najvažniji obrok u toku dana. U zavisnosti od toga šta smo doručkovali zavisi kako ćemo se osećati tokom dana, piše Cosmopolitan. Zato je važan odabir pravih namirnica za ovaj obrok. Dobar doručak takođe deluje preventivno protiv nastanka mnogih oboljenja, kao što su rak i dijabetes. Evo nekoliko namirnica koje nikako ne treba jesti za doručak.
1. Šunka, slanina i kobasice
Mesne prerađevine imaju nitrate koji su povezani sa nastankom raka debelog creva. Ako želite da smanjite rizik od nastanka ove opasne bolesti vreme je da potražite neku dugu namirnicu za doručak. Preporučujemo: dvopek,malo posnog sira i kuvano jaje.
2. Žitarice sa šećerom
Neke žitarice su pune ugljenih hidrata i šećera, a njihovo konzumiranje uzrokuje naglo podizanje a zatim i opadanje šećera u krvi, što utiče na našu životnu energiju. Ukoliko ne želite da spustite energiju na početku dana birajte žitarice bogate vlaknima i proteinima, dodajte im mleveni lan ili orahe.
PROČITAJTE JOŠ: Pravila ishrane za dug život
3. Palačinke prelivene javorovim sirupom
Javorov sirup spada u kategoriju zdrave hrane, međutim veštačke vrste tog sirupa su nezdrave jer sadrže visok nivo sirupa od kukuruza koji je pun fruktoze. Posledica konzumiranja takvog sirupa je masno tkivo između organa, odnosno mast koja prouzrokuje rak.
4. Slatka testo, krofne, peciva...
Pored toga što se prave od belog brašna, puni su i šećera, a šećer je najgori iozvor energije za doručak. Pored toga što ćete brzo ogladneti, konzumiranjem slatkog testa povećavate rizik od stvaranja dijabetesa.
5. Light jogurti
Ova vrsta jogurta je niskokalorična, ali sadrži dodatke veštačkih zaslađivača koji nisu hranljivi. Zato izaberite jogurt sa manje mlečnih masti.
6. Mafini
Razlog izbegavanja mafina rano ujutru je taj što su prepuni belog brašna, ulja ili mastaca i šećera.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus