Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tradicionalni recept iz jugoistočne Srbije: Strugana pogača

Evo kako se sprema pogača iz zaplanjskog kraja...

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Ukusna i mirisna pogača osvojiće vas na prvi zalogaj.

Sastojci: 

malo više od 1 kg brašna

po dve kašičice soli i suvog kvasca

pola praška za pecivo

kašičica šećera

dve kašike ulja i po jedna čaša mlakog mleka i vode

PROČITAJTE JOŠ: Domaća pogača (VIDEO)

Priprema:

Staviti kvasac u mleko pomešano sa šećerom i malo brašna, da nadođe.

Brašno sipati u vanglu, izmešati sa solju i praškom za pecivo, pa dodati mleko i kvasac, sve vreme mešajući. Polako dodavati vodu tako da testo ostane tvrđe nego za hleb i na kraju dodati ulje. Dobro umesiti (sve dok ne počnu zglobovi da vas bole) pa pokriti belom krpom i ostaviti da testo nadođe. Premesiti još dva puta.

Ako ne umete da dlanovima formirate pogaču, razvucite je oklagijom. Potrebno je da bude tanja, budući da će narasti. Uvaljati je s obe strane u brašno i staviti u veliku podmazanu tepsiju (broj 30) ili na pleh i gusto izbosti viljuškom pa premazati uljem.

Ostaviti da narasta oko pola sata.

Peći oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, dok ne porumeni, pa temperaturu smanjiti na 200 stepeni.

Izvaditi pogaču iz rerne, uhvatiti je krpom kako se ne biste opekli i slobodnu stranu rendati krupnom stranom rendeta.

Kada se sva izrenda tako da se skine površinski tamniji deo korice, preći vlažnim rukama preko nje i vratiti je u rernu na još jedno pet minuta. Zatim se uvije u krpu da odstoji.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Agrmedia

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti