Moglo bi se reći da je najbolji izbor pojesti jaje u kompletu u kakvom i dolazi - s belancetom i žumancetom jer oba sadrže materije dobre za zdravlje. Ipak, kada bi baš morali da biramo, definitivno najbolji izbor bilo bi žumance jer sadrži daleko više hranjivih materija.

Dugi niz godina ljudi su se plašili da jedu jaja zbog holesterola, ali sada znamo da ta istraživanja nisu bila potpuna. Ne treba jesti samo belanca, već slobodno bez straha od lošeg holesterola možemo jesti i žumanca. Stručnajci sada ističu da su oni daleko zdraviji od belanaca, ali u svakom slučaju, na jajetu je najbolje jesti sve zajedno.

Pogledajte i Kako da pripremite savršeno tvrdo kuvano jaje (VIDEO)

Žumanca su prepuni karotenoida - luteina i zeaksantina - dva antioksidansa koji pomažu zdravlju očiju i štite od upale i smanjuju šansu za razvoj degenerativnih oboljenja. Karotenoidi žumancima daju prepoznatljivu boju. 

Naime, jedenje holesterola, kog sadrži i žumance, nema pravi uticaj na metabolizam holesterola u telu. Odnosno, to što jedete hranu bogatu holesterolom ne znači da ćete razviti visok nivo holesterola u krvi. Zapravo, žumanca čak mogu biti korisna jer podižu nivo dobrog holesterola koji je povezan s nižim rizikom od razvoja srčanih bolesti.

"Amerikanci su poznati po tome da ne jedu povrće. Čak 87 posto njih jede manje povrća od preporučene količine. Ali, mogli bi iskoristiti više hranjivih materija od toga što jedu kada bi u ishranu dodali jaja, žumanca. Time bi napravili mnogo dobrog za svoje zdravlje. Belanca nemaju masnoća pa neće imati jednak efekt kao žumanca", objasnila je Jung Eun Kim, nutricionista sa Univerziteta Purdue.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: 24sata.hr