Ren se preporučuje za čišćenje krvi, izbacivanje kamena i peska iz bubrega, za znojenje i izbacivanje mokraće. U narodu se koristi kao lek protiv bolesti pluća, reume, gihta, kijavice, za izbacivanje sekreta iz disajnih puteva, protiv skoruba.

Dragocen je i kao stimulator organa za varenje, izaziva pojačanu sekreciju želudačnih i crevnih žlezda, kao i žuči i pankreasa. Pomaže kod uništavanja koli-bacila.

Evo nekoliko zanimljivih recepata koje možete da isprobate u svojoj kuhinji. 

Protiv upale sinusa

Na zagrejanu ringlu se stavi šerpa sa narendanim renom i malo vode. Kad počne da isparava, šerpu sklonite sa šporeta, sagnite se nad nju, glavu pokrijte peškirom i udišite isparenje do desetak minuta. Najbolje je da se to uradi pred spavanje.

Kod oboljenja srca i krvnih sudova

Drvenom kašikom izmešati pet supenih kašika rena, sok od tri limuna i dve čaše meda. Uzimati po kašičicu tri puta dnevno, sat pre jela, tokom dva meseca. Mešavinu čuvati poklopljenu na hladnom mestu.

Pročitajte još o renu - namirnici koja leči.

Za jačanje pluća

Deset grama narendanog rena preliti sa dva decilitra ključale vode i ostaviti poklopljeno nekoliko minuta. Procediti i piti mlako. Dnevna doza je 2-3 manje šolje.

Kaša protiv astme

Četiri supene kašike rendanog rena pomešati sa šoljom jabukovog sirćeta i kuvati na tihoj vatri. Kada se ren razmekša procediti i dobijenoj količini dodati istu količinu meda.

Proceđenu tečnost još malo kuvati (na laganoj vatri) sa medom, dok se masa ne zgusne.

Pomešati kuvani deo i ren i ostaviti da se ohladi. Držati zatvreno u frižideru, uzimati ujutru i uveče po jednu kašiku.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: kucnilekar.com