Koristeći spostvenu ruku koja je kod većine ljudi u skladu sa proporcijom tela lako možemo da ocenimo koliko masti, proteina i ugljenih hidrata treba da unesemo u toku jednog obroka. Sve što je potrebno uvek imate pri ruci!

Pravila su sledeća:

Dlan određuje porciju proteina.

Pesnica određuje porciju povrća.

Savijeni dlan određuje porciju ugljenih hidrata.

Vrh palca određuje porciju masti.

Palac određuje porciju dodataka.

Pročitajte i Proteini - čuvari zdravlja. izvor energije, ali samo ako se unose umereno

Procena porcije proteina

Porcija proteina treba da odgovara veličini i debljini vašeg dlana. Jednostavo uporedite hranu koja ima visoki sadržaj proteina kao što je meso, riba, jaja, pasulj sa površinom vašeg unutrašnjeg dlana.

Porcena porcije povrća

Ukoliko jedete brokoli, spanać, šargarepe, paradajz, salate i slično povrće porcija povrća treba da bude kolika i vaša pesnica. Porcija treba da ima širinu i debljinu vaše pesnice.

Procena porcije ugljenih hidrata

Za hranu kao što je krompir, pirinač ali i voće koristite vaš savijeni dlan. To je dovoljna porcija ugljenih hidrata unutar jednog obroka.

Procena porcije masti

Za hranu bogatu mastima kao što su maslac, ulje, mast, majonez  koristite palac kao merilo za jednu porciju.

Pročitajte i Napitak od meda i cimeta koji topi masti

Procena porcije dodataka

Za hranu kao što su semenke, koštunjavo voće, pavlaka, preliv za salatu, sirni namaz  koristite palac kao merilo za jednu porciju. Dodaci ne moraju da se nađu u svakom obroku već po potrebi 1-2 puta dnevno.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: mojtanjir.com