Zamrzavanje je vrlo koristan i praktičan način čuvanja hrane koji čuva njihove nutritivne vrednosti. No, postoje neke namirnice koje se nikako ne bi smele naći u vašem zamrzivaču, što zbog promene ukusa i strukture, a što zbog vaše sigurnosti.

1. Hrana koja sadrži velike količine tečnosti

Krastavce, klice, rotkvice, lubenicu, narandže nikako ne biste smeli zamrzavati. Ove su namirnice prepune tečnosti koja se tokom procesa kristalizuje i nakon odmrzavanja potpuno menja strukturu i postaje gnjecava i pireasta. S druge strane, sveža će zelena salata pak uvenuti i postati smeđa.

Pročitajte i 10 saveta za pravilno zamrzavanje hrane

2. Mlečni proizvodi

Iako zamrzavanje jogurta, svježih, kremastih i polutvrdih sireva neće naštetiti vašem zdravlju, ove namirnice ne bi se trebale naći u vašem zamrzivaču. Vrlo niske temperature utiču na izgled i strukturu nakon odleđivanja te će oni, slično kao i kod sočnog voća i povrća, postati vodenasti i neće biti ni približno ukusni.

3. Sveža i kuvana jaja

Jaja su namirnica koja se slaže s raznim jelima i najbolje ih je koristiti u svežem stanju. Zamrzavanje jaja može vam stvoriti poprilične probleme, ali i potpuno promeniti strukturu namirnice. Sveža jaja u ljusci će se rasprsnuti, a zaleđena kuvana jaja postat će gumena. Želite li ipak zamrznuti jaja, izvadite ih iz ljuske i spremite ih u zamrzivač u posudice ili kesice.

4. Pržena i pečena hrana

Već pripremljena hrana pržena u dubokom ulju ili ona pečena na klasičan način ili na roštilju nakon zamrzavanja takođe više nikada neće biti ista. Njena hrskava struktura i ukus potpuno će nestati te će postati gnjecava i vlažna. Izbegavajte zamrzavanje pečene hrane.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr