1. Na maslacu kratko popržite brašno pa polagano dodajte mleko uz stalno mešanje mikserom. Začinite sa solju, biberom i muškatnim oraščićem i kuvajte 15 min na srednjoj vatri. Kada se sos delimično ohladi umešajte kiselo mleko, piše sajt Yumama


Sastojci:

500 g testa za lazanje

350 g šampinjona

200 g bukovača

150 g shitake pečurka

100 g vrganj

1 vezica peršuna, list

1 kom crveni luk

4 glavice luka

250 g gaude sira - punomasni

200 g kiselog mleka (20% masti)

3 kašike belog pšeničnog brašna

1 l kravljeg mleka, punomasno

2 kašike maslaca

muškatni oraščić

ulje maslinovo

so

mleveni biber

2. Ljubičasti luk, peršun i 4 glavice crnog luka naseckajte na sitno. Ako imate suvih vrganja, prelijte ih sa vrućom vodom, a pre upotrbe ih ocedite od suvišne vode. Narendajte gaudu.

3. Na maslinovom ulju popržite luk, dodajte gljive i dinstajte 10 min. Ugasite vatru i umešajte luk i peršun.

4. Dno posude u kojoj ćete peći lazanje premažite maslacem i prekrijte slojem bešamel sosa. Redom slažite slojeve testa, bešamela, distanih gljiva i narendane gaude dok vam ne ponestane sastojaka. Zadnji sloj završite s bešamelom i narendanom gaudom.

5. Pecite u zagrejanoj rerni 20 min na 200 °C.

6. Kada su lazanje gotove pustite ih 15 min da se ohlade pa ih poslužite uz hrskavu salatu.