Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SE PRAVE HAŠURE, NAJSTARIJI DESERT NA SVETU: Neobičan slatkiš od pasulja, krcat suvim voćem i orašastim plodovima

Hašure su poznati turski specijalitet koji se pravi od pudinga, a prema legendi ovo je i najstariji desert.

 Hašure puding od pasulja sa orašastim plodovima i suvim voćem Izvor: Printscreen/YT/ Turkish Food Travel

Legenda kaže da su hašure nastale tako što se nakon potopa koji je pogodio Zemlju, Nojeva barka nasukala na planinu Ararat, a zatim im je rečeno da od preostalih namirnica naprave neko jelo i tako je nastao ukusan puding od pasulja sa orašastim plodovima i suvim voćem. Običaj je da kada pravite hašure koristite paran broj namirnica, a njihov broj zavisi od recepta do recepta, a po jednoj tradiciji treba da ih bude 40. Možda vam kombinacija sastojaka deluje neobično, ali ovaj puding će vam se sigurno dopasti. 

  • Sastojci:
  • 250 g pšenice
  • 80 g pasulja
  • 80 g leblebija
  • 60 g pirinča
  • 140 g kukuruza
  • 100 g suve smokve
  • 150 g suve kajsije
  • 50 g suve brusnice
  • 50 g suvog grožđa
  • 80 g badema
  • 80 g kikirikija
  • 50 g oraha
  • 80 g lešnika
  • 50 g pistaća
  • 2 jabuke
  • 1 narandža
  • 250 g šećera
  • Za aromu:
  • 2 karanfilića
  • kora jedne narandže (predhodno da se potopi u vrelu vodu i sodu bikarbonu)
  • Za dekoraciju:
  • cimet
  • mleveni lešnici
  • kokosovo brašno
  • mleveni pistaći
  • seckani orasi
  • nar

Priprema:

Kuvajte pšenicu nekih 10 minuta. Procedite, sipajte novu vodu (2,5 l), dodajte šećer. Poklopite i kuvajte na srednjoj temperaturi nekih 40 minuta. U međuvremenu u džezvu sipajte vodu i stavite karanfilić, pa ostavite da proključa. Zatim u šerpu sa pšenicom dodajte prethodno skuvan pasulj, leblebiju i pirinač, pa kuvajte još 10-ak minuta. Nakon toga dodajte oljuštene lešnike i bademe, kao i kikiriki, a potom suvo grožđe i brusnicu. Sve dobro promešajte i kuvajte još 10-ak minuta. Sledeće dodajte kukuruz i jabuke koje ste iseckali i oljuštili, izrendanu koru narandže i mirisnu vodu karanfilića. Promešajte i kuvajte 5 minuta. Posle tog vremena dodajte suve kajsije i smokve koje ste iseckali. Kuvajte još par minuta, pa sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da stoji. Kada se malo ohladi sipajte u posude i dekorišite po želji. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti