Italijani su poznati po ukusnim i kremastim poslasticama, a jedna od definitivno najčuvenijih je i tiramisu. Ovaj kolač se pravi sa piškotama koje se umaču u kafu, a premazuje se divnim filom od maskarpone sira i žumanaca i sve se na kraju pospe kakaom. Ako ste ljubitelj ove poslastice, a alergične ste na gluten, mi vam predlažemo kako da napravite bezglutenski tiramisu, a da mu ne promenite ukus. Uživajte! 

  • Sastojci:
  • 240 g maskarpone sira
  • 200 ml slatke pavlake
  • 40 g šećera
  • 115 ml vode
  • 3 žumanceta
  • 1 kašičica likera od kafe 
  • 10 g želatina
  • 1 kašičica instant kafe
  • bezglutenske piškote 
  • kakao 

Priprema:
Umutite jaja, a u šerpi pomešajte šećer i 25 ml vode. Kuvajte dok ne proključa, pa dodajte u žumanca i mutite dok ne posvetle. U drugoj posudi maskaropne špatulom promešajte, pa dodajte liker od kafe i lagano umešajte. Onda dodajte i žumanca i opet lagano sjedinite. Pomešajte želatin sa 30 ml vode i ostavite da nabubri. Za to vreme umutite slatku pavlaku. Želatin otopite na pari, pa dodajte u smesu sa jajima i sirom. Promešajte i dodajte umućenu slatku pavlaku. Sve dobro sjedinite špatulom, pa sipajte u špric za kolače. Dobijenu smesu sipajte u okrugli kalup, najbolje je da bude gumeni. Pomešajte kafu sa 60 ml vrele vode i umočite piškotu koju ste isekli na 3 dela. Stavite preko svakog fila po jedan deo keksa. Ostavite u zamrzivaču 4 sata, pa izvadite iz kalupa i služite. Pospite kakaom.

Izvor: Stvar ukusa