Nekada su domaćice danima spremale filove i kore za torte i kolače, a danas postoji dosta jednostavnih recepata koji ne zahtevaju veliko poslastičarsko umeće niti skupe sastojke. Dovoljno je da odvojite malo vremena i da napravite neke od najlepših kolača. Naš današanji predlog je kremasti crno-beli kolač u koji se dodaje i mastika, koja daje poseban šmek. 

  • Sastojci:
  • Za fil:
  • 1 ml mleka
  • 1 šolja brašna
  • 125 g putera
  • 1 čaša šećera
  • 1 komad mastike
  • Još:
  • 2,5 šolje mleka
  • 1 kašika brašna
  • 1/2 čaše šećera
  • 1 kašika skroba
  • 2 kašike kakaoa
  • 50 g crne čokolade
  • 1 kašičica putera
  • 1/2 čaše ledene vode 

Priprema: 
U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno i pržite par minuta, uz mešanje. Zatim sipajte mleko, šećer i mastiku (ovo je biljka od koje se proizvodi čuvena rakija, a možete da je pronađete u bolje snabdevenoj zdravoj hrani) i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporete i mutite dok ne dobijete skroz glatku smesu. U drugu šerpu sipajte mleko i šećer, pa kada se zagreje dodajte prosejano brašno, skrob i kakao. Lepo promašajte da ne ostanu grudvice, pa ostavite da smesa proključa. Zatim dodajte čokoladu i puter i mešajte dok se ne istopi, pa sklonite sa šporeta. Zatim sipajte vodu i mutite dok ne dobijete glatku smesu. U vatrostalnu posudu sipajte prvo beli fil, a onda i crni, pa ohladite u frižideru. Pospite kakaom. 

Instagram/hemsirenin_blogu Najkremastiji kolač

BONUS VIDEO: 

Instagram/pratikyemek.tarifleri Lažne ledene kocke

Izvor: Stvar ukusa