Legenda kaže da jednom davno, jedan kuvar nije napravio dovoljno testa za poručenu pitu i imao ga je tek toliko da napravi donju koru. Odlučio je da stavi malo voća preko te kore i ispeče smesu u tako postavljenoj formi, ne bi li sebe spasao kazne. Novoj formi je bilo potrebno i ime, te je kuvar rešio da je nazove „tart“ i tako je ovo ime postalo sinonim za „pitu bez gornje kore“. Kasnije je svako dodavao omiljeni sastojak, tako danas postoji puno recepata koji kombinuju najrazličitije namirnice za što bolji ukus. Mi vam donosimo recept za mini tart koji se pravi bez pečenja, za testo su potrebna 3 sastojka, a preko njega ide najlepši voćni nadev i neodoljiva čokoladna glazura.
- Sastojci:
- Za testo:
- 1 banana
- 1 šolja ovsenih pahuljica
- 1 kašika putera od kikirikija
- Za nadev:
- 1 šolja borovnica
- 1 kašika meda
- Za glazuru:
- 50 g čokolade bez šećera
- 1,5 kašičica kokosovog ulje
Priprema:
Ovsene pahuljice izblendirajte, pa dodajte ispasiranu bananu i sve dobro sjedinite. Zatim dodajte puter od kikiriija i promešajte tako da se svi sastojci sjedine. Utisnite u male limene kalupe za tart. U tiganju pomešajte borovnice i med i kuvajte dok se ne zgusne. Sipajte preko testa i ostavite da se ohladi. Za to vreme istopite čokoladu sa kokosovim uljem i sipajte preko nadeva. Ostavite u frižideru da se stegne.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus