Kremasta torta panakota je lagana za jelo, a i za pravljenje jer nema u sebi nikakve masnoće poput maslaca i sličnih “teških” namirnica. Ukoliko ste ljubitelj poznatog deserta sigurno će vas ovaj recept oduševiti.
Sastojci:
Za koru:
- 300 g mlevenog keksa
- 100 ml slatke pavlake
- 100 ml mleka
Beli fil:
- 300 ml slatke pavlake ili pavlake za šlag
- 200 g kisele pavlake
- 100 g bele čokolade
- 1 vanilih šećer
- 1 želatin u granulama
Crni fil:
- 300 ml slatke pavlake ili pavlake za šlag
- 200 g kisele pavlake
- 100 g crne čokolade
- 1 vanilih šećer
- 1 želatin u granulama
Priprema:
Zagrejati mleko i slatku pavlaku, ali voditi računa da ne provri, dodati mleveni kesk i sve prebaciti u kalup prečnika izmedju 20 i 23 cm. Želatin pripremiti prema uputstvu na kesici. Na vatru staviti slatku pavlaku, vanilin šećer i izlomljenu belu čokoladu da se otope uz povremeno mešanje, ali skloniti pre nego što provri. U vruću mešavinu dodati kiselu pavlaku i odmah zatim nabubreo želatin i dobro izmešati. Preliti preko podloge i ostaviti da se prohladi, pa staviti u frižider na sat vremena da se stegne. Isti postupak je i sa tamnim kremom. Izliti je na ohlađen i stegnut beli krem. Ukoliko stavite na krem koji se još nije stegao, dobićete efekat mramorne torte. Dekorisati šlagom ili topljenom čokoladom.
Izvor: Stvar ukusa