PANAKOTA TORTA SA ČOKOLADOM: Niko vam neće verovati da nije iz poslastičarnice, a mogu da je naprave i početnici

Izuzetno kremasta i lagana panna cotta torta osvojiće vas na prvi zalogaj.

Printscreen/YT/Life and Chiara

Kremasta torta panakota je lagana za jelo, a i za pravljenje jer nema u sebi nikakve masnoće poput maslaca i sličnih “teških” namirnica. Ukoliko ste ljubitelj poznatog deserta sigurno će vas ovaj recept oduševiti. 

Sastojci:

Za koru:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 100 ml slatke pavlake
  • 100 ml mleka

Beli fil:

  • 300 ml slatke pavlake ili pavlake za šlag
  • 200 g kisele pavlake
  • 100 g bele čokolade
  • 1 vanilih šećer
  • 1 želatin u granulama

Crni fil:

  • 300 ml slatke pavlake ili pavlake za šlag
  • 200 g kisele pavlake
  • 100 g crne čokolade
  • 1 vanilih šećer
  • 1 želatin u granulama

Priprema:

Zagrejati mleko i slatku pavlaku, ali voditi računa da ne provri, dodati mleveni kesk i sve prebaciti u kalup prečnika izmedju 20 i 23 cm. Želatin pripremiti prema uputstvu na kesici. Na vatru staviti slatku pavlaku, vanilin šećer i izlomljenu belu čokoladu da se otope uz povremeno mešanje, ali skloniti pre nego što provri. U vruću mešavinu dodati kiselu pavlaku i odmah zatim nabubreo želatin i dobro izmešati. Preliti preko podloge i ostaviti da se prohladi, pa staviti u frižider na sat vremena da se stegne. Isti postupak je i sa tamnim kremom. Izliti je na ohlađen i stegnut beli krem. Ukoliko stavite na krem koji se još nije stegao, dobićete efekat mramorne torte. Dekorisati šlagom ili topljenom čokoladom.

Izvor: Stvar ukusa