Ovaj voćni kolač koji se ne peče, idealno je rešenje ukoliko imate nenajavljene goste, ili nemate previše vremena za pripremu. Nema ni mućenja fila, a sastojke većina nas ima kod kuće. Možete da stavite voće po svom ukusu, a u ovom receptu korišćenje su jagode. 

Sastojci:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 130 g topljenog putera
  • 500 ml mleka
  • 8 g vanilin šećera
  • 1 žumance
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike kukuzurnog skroba
  • 1 kašika putera
  • voće po izboru (višnje, maline, jagode)

Pripema:

Mleveni keks pomešajte sa topljenim puterom, pa dobro promešajte da dobijete ujednačenu smesu. U kalup prečnika 22 cm stavite pola smese kao koru i poravnajte. Odozgo nakvasite sa par kašika mleka. U pola litre mleka dodajte vanilin šećer, žumance, šećer i kukuruzni skrob. Sve dobro izmešajte, pa zagrevajte na laganoj vatri uz konstantno mešanje dok se ne zgusne. Pred kraj dodajte kašiku putera i još jednom dobro izmešajte. Fil ulijte u kalup, odozgo poređajte voće, pa stavite preostali keks. Prelijte za četiri kašike mleka ravnomerno sa svih strana. Ostavite u frižider na nekih sat vremena da se stegne. Po želji pre serviranja ukrasite šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa