Jednostavan kolač od 4 sastojka koje možete da poslužite uz kafu, ali i na slavama ili kad su praznici. Priprema je nikad lakša, uspećete da napravite iz provg pokušaja, a sastojci su jeftini. Uglavnom sve imate kod kuće. U vodi otopite šećer, pa pomešajte sa rastopljenim gustinom. Kada podelite na 2 dela u jedan dodate ekstrakt jagode, pa sipajte u pleh deo po deo. I to je sve. 

Sastojci:

  • 2 l vode
  • 20 kašika šećera
  • 200 g gustina
  • 5 kapi ekstrakta od jagode ili maline

Priprema:
U 1,5 l vode dodajte šećera i stavite da provri. U drugoj posudi razmutite gustin sa 1/2 l vode. Kada voda sa šećerom provri dodajte joj rastopljeni gustin i promešajte. Treba da vri nekoliko minuta (5-7). U jednu polovinu, dodati malo ekstrakta. U tepsiju, nakvašenu hladnom vodom, sipajte: beli (bezbojni) deo i ostaviti malo da se ohladi oko minut, pa onda sipajte obojeni deo. Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi, a zatim stavite u frižider. Ako imate malo naseckanih oraha ili lešnika nećete ga pokvariti, a može i bez toga.

Recept poslala Tanja Đorđević