Tako kolač je bio omiljena poslastica deci širom bivše Jugoslavije i na njemu su odrasle bukvalno generacije. Mekani, sočni biskvit premazan čokoladnim kremom uveseljao je mališane. Iako ga više nema u prodaju, uz ovaj jednostavan recept možete da napravite kolač koji neodoljivo podseća na ovaj slatkiš. Priprema je veoma jednostavna od sastojaka koje već imate kod kuće, a vaši ukućani će se sigurno obradovati. Garantovano će nestati sa stola čim ga iznesete, pa razmislite od tome da odmah napravite duplu meru.
Sastojci:
- 3 jajeta
- prstohvat soli
- 8 g vanilin šećera
- 150 g šećera
- 80 ml ulja
- 90 ml mleka
- 200 g brašna
- 15 g praška za pecivo
- eurokrem za premazivanje ili nutela
Priprema:
Jaja umutite ručnom mutilicom zajedno sa malo soli, šećerom i vanilin šećerom. Sipajte ulje i mleko, pa još jednom sve promešajte. Dodajte brašno i prašak za pecivo, pa zamesite glatko testo bez grudvica. Pleh za pečenje obložite pek papirom, pa izlijte smesu i ravnomero rasporedite smesu špatulom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 15-20 minuta, dok nepo ne porumeni. Kada je testo pečeno, izvadite ha ih pleha i po dužini presecite na dva jednaka dela. obe strane premažite čokoladnim kremom po izboru, pa preklopite, tako da premazane strane budu u sredini. Secite na pravougainoke jednake širine, a po želji pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Posno predjelo - pardajz punjen tunjevinom
Najlakši posni slavski kolač
Domaće posne zemičke od crvenog sočiva
Posna slavska salata sa prokeljom
Novogodišnji makaroni sa ukusom cimet rolnica