Mramorni kolač je poslastica koja se lako pravi, a ove neverovatne šare postižu se tako što po testu par puta pređete drvenim štapićem za ražnjić ili viljuškom. Testo sa ukusom vanile i čokolade se stapa u jednu poslasticu, a toliko je mekan da se topi u ustima. Kako bi ovaj kolač bio još ukusniji, naš predlog je da ga prelijete čokoladnom glazurom.
- Sastojci:
- 5 jaja
- 14 kašika šećera
- 14 kašika brašna
- 14 kašika mleka
- 12 kašika ulja
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike kakaoa
- Za čokoladnu glazuru:
- 100 g čokolade
- 80 ml slatke pavlake
Priprema:
Odvojite belanca i žumanca, pa žumanca penasto umutite sa šećerom. Postepeno sipajte i mleko, pa nastavite da mutite. Zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i dobro sjedinite. Umutite belanca u čvrst šne i dodajte u žumanca, pa lagano sjedinite. Podelite smesu na 2 jednaka dela, pa u jedan dodajte kakao i promešajte. Tepsiju nauljite i sipajte prvo svetliju smesu, a onda i tamniju. Malo promešajte da se napravi šara, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta. Dok se peče napravite čokoladnu glazuru tako što ćete istopiti čokoladu sa slatkom pavlakom, pa prelijte preko kolača i secite.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem