Sutlijaš je starinski slatkiš koji se nekada često pravio, pogotovo kada je sredina meseca i kada ljudi ostanu bez para. Sastojci su jeftini, priprema brza, a ukus fantastičan. I danas sutlijaš ume da krasi trpezu, a sve češće se pravi i za doručak, pogotovo ako volite slatki obrok. U početku se pravio od pirinča, mleka i šećera, a kasnije su počeli da se dodaju sastojci po želji. Naš predlog je da napravite ovaj slatkiš sa jabukama.  

  • Sastojci: 
  • 300 g pirinča
  • 1 l mleka
  • 200 g šećera 
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica cimeta 
  • 1 kašičica limunovog soka 
  • 1 jabuka

Priprema: 

Pirinač operite, pa ga stavite u šerpu i prelijte vodom, samo da prekrije. Ako je potrebno tokom kuvanja dolijte još malo vode. Kada je pirinač na pola kuvanja postepeno se dodaje mleko. Mešajte povremeno, pa postepeno dodajte i šećer, kao i vanilin šećer. Mešajte dok pirinač ne omekša, pa sklonite sa šporeta. Dodajte jabuku koju ste oljuštili i izrendali, a onda i prelili sokom od limuna i cimetom. To sve dobro promšejate pre nego što dodate u sutlijaš. Ukrasite po želji. 

BONUS VIDEO: 

Meksički pirinač TikTok/mad.eats

Izvor: Stvar ukusa