Vermut torta spada u one koje zahtevaju vaš trud i vreme, ali verujte na kraju se isplati. Mekane kakao kore premazane čokoladnim plazma, a posle i belim filom bude sva čula. Uživaćete u svakom zalogaju, a ovu fenomenalnu tortu možete da služite kada vam je rođendan ili kada želite da obradujete nekog bliskog. 

  • Sastojci:
  • Za kore:
  • 15 belanaca
  • 15 kašika šećera
  • 9 kašika mlevene plazme
  • 6 kašika prezli
  • 6 kašika kakaoa
  • Za fil: 
  • 13 žumanaca
  • 4 jaja
  • 18 kašika šećera
  • 300 g putera
  • 300 g mlevene plazme
  • 270 g kisele pavlake 
  • 100 g mlečne čokolade
  • 100 g bele čokolade 
  • 400 ml slatke pavlake 

Priprema:
Umutite 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrst šne, pa dodajte 3 kašike mlevene plazme, 2 kašike prezli i 2 kašike kakaoa. Lagano sjedinite, pa sipajte dobijenu smesu u pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Na isti način i od iste količine sastojaka napravite još dve kore. U posudi penasto umutite žumanca i jaja sa šećerom, pa kuvajte na pari dok se fil malo ne zugnse, i uz neprestano mešanje. Zatim sklonite sa šporeta, pokrijte providnom folijom i ostavite da se smesa ohladi na sobnoj temperaturi.  Puter sobne temperature umutite, pa dodajte fil od žumanaca i sve lepo sjedinite mikserom. U dobijeni fil dodajte keks i lepo promešajte da se sastojci sjedine. Izrendajte belu i mlečnu čokoladu, pa pomešajte sa kiselom pavlakom i dodajte u fil. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku. Premažite prvu koru filom, pa nanesite umućenu slatku pavlaku, pa stavite drugu koru, pa opet premažite filom, a onda opet umućenom slatkom pavlakom i stavite treću koru. Tortu stavite u frižider, pa kada se ohladi premažite je preostalom umućenom slatkom pavlakom. 

BONUS VIDEO: 

Instagram/cookwithmanuela Italijanska bakina torta

Izvor: Stvar ukusa