Svilena pita je nastala pre više od 50 godina u Americi, a naziv je dobila je fil dosta podseća na francuske čokoladne museve. U originalnom receptu se pravila sa pudinogom od čokolade, ali danas se uglavnom korisiti kremasti čokoladni mus. Naučite kako se pravi poznata slatka pita, a sigurni smo da ćete biti oduševljeni ukusom.
Sastojci:
- 170 g oreo keksa (može i običan)
- 35 g neslanog putera
- Za fil:
- 4 jajeta
- 250 g šećera
- 230 g čokolade
- 170 g neslanog putera
- 230 ml slatke pavlake
- Još:
- 450 ml slatke pavlake
- 50 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Recept za francusku svilenu pitu sa čokoladom:
Napravite koru
U blender stavite oreo i dobro izblendirajte. Zatim dodajte istopljeni puter, pa nastavite da blendirate dok se svi sastojci ne sjedine. Dobijenu smesu utisnite u kalup, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta.
Napravite fil
Jaja penasto umutite, pa ih kuvajte na pari uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa dodajte iseckanu čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi nekih 20 minuta. Umutite puter sobne temeprature, pa postepeno dodajte čokoladni fil i nastavite da mutite. Zatim dodajte umućenu slatku pavlaku i lagano sjedinite špatulom. Sipajte fil preko kore i pokrijte providnom folijom, pa ohladite u frižideru najmanje 4 sata.
Premažite slatkom pavlakom
Slatku pavalku umutite sa šećerom i vanilom, pa premažite preko fila.
Pročitajte i ovo: Slatka harmonika pita sa dve vrste mleka
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Najjednostavnija plazma torta od samo 4 sastojka
Salata za slavu koja odlično ide uz pečenje
Počinje "otmica" - uzbudljiva serija samo na Superstaru
Recept za piletinu u kremastom sosu od pečuraka i pavlake
Oblande od 4 sastojka po receptu naših baka