Sastojci:

Za biskvit:

  • 2 jajeta
  • prstohvat soli
  • 4 kašike šećera
  • 200 g pavlake (ili jogurta)
  • 180 g brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 2 kašike ulja

Za punjenje:

  • 380 g krem sira (ili sitnog svežeg sira)
  • 2 jajeta
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 100 g borovnica
  • 2 kašike kukuruznog skroba

Priprema:

Ovaj sočan kolač sa borovnicama i krem sirom savršeno spaja mekanu biskvitnu osnovu i kremasto, osvežavajuće punjenje. Lagane teksture i bogatog ukusa, idealan je za doručak, užinu ili uz popodnevnu kafu. Priprema je jednostavna, a rezultat neodoljiv.

Savet:

Za bogatiji ukus, možete dodati koricu limuna u punjenje ili malo cimeta u biskvit.

Ako koristite smrznute borovnice, ne odmrzavajte ih pre dodavanja u smesu – tako će zadržati oblik i sokovi se neće razliti.

Za ovaj kolač najpre u posudi umutite jaja sa prstohvatom soli i šećerom dok smesa ne postane penasta. Dodajte pavlaku i ulje, pa lagano umešajte prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo. Smesu sipajte u kalup obložen papirom za pečenje.

U drugoj posudi umutite krem sir sa jajima, šećerom i vanilin šećerom. Dodajte kukuruzni skrob i dobro promešajte. Na kraju pažljivo umešajte borovnice. Preko biskvitne smese u kalupu na sredini rasporedite krem sir sa borovnicama i malo ga utisnite da prođe do dna kalupa.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40–45 minuta, dok površina ne dobije zlatastu boju. Ostavite kolač da se potpuno ohladi pre nego što ga isečete, kako bi se punjenje steglo. Po želji, pospite šećerom u prahu ili dodatnim borovnicama.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
kako da borovnice duže traju Izvor: kako da borovnice duže traju