Sastojci:
Za patišpanj:
- 4 jajeta
- 160 g šećera
- 120 g brašna
- 3 kašike kakao praha
Za fil:
- 360 g slatke pavlake
- 80 g šećera u prahu, plus još za posipanje gotovog kolača
- 2 kašičice ruma
- 240 g konzerviranih višanja u sirupu
Recept za čokoladni rolat sa višnjama:
Kako biste napravili ovaj rolat, prvo zagrejte rernu na 176 stepeni. Tepsiju obložite papirom za pečenje, premažite puterom i pobrašnite vrh papira za pečenje. Mikserom mutite 4 jajeta sa šećerom 12 minuta na velikoj brzini dok smesa ne postane gusta. Prosejte brašno i kakao prah i lagano ih umešajte. Nastavite da mešate oko 1-2 minuta, dok testo ne postane glatko i bez grudvica.
Prebacite ga u pripremljenu tepsiju i pecite 15 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista. Prebacite patišpanj na radnu površinu i stavite list papira za pečenje preko njega, a zatim ga urolajte. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Očistite i potpuno osušite posudu za mešanje. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu na velikoj brzini (oko 2 minuta) dok se ne stvori čvrst sneg, a zatim umutite 2 kašičice ruma dok se dobro ne sjedini. Ohladite fil.
Kada se kolač ohladi na sobnoj temperaturiu, odmotajte ga i ravnomerno premažite filom. Po površnini posipajte oceđene višnje. Urolajte patišpanj, prebacite ga na tanjir za serviranje i obilno ga pospite šećerom u prahu. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i praznični banana rolat.
Pročitajte i kako se pravi mekani crno-beli rolat
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.