Sastojci:

Za patišpanj:

  • 4 jajeta
  • 160 g šećera
  • 120 g brašna
  • 3 kašike kakao praha

Za fil:

  • 360 g slatke pavlake
  • 80 g šećera u prahu, plus još za posipanje gotovog kolača
  • 2 kašičice ruma
  • 240 g konzerviranih višanja u sirupu
Kako da vam kora ne popuca kad uvijate rolat?

Prvo pripremite suvu pamučnu krpu. Na nju se stavlja komad papira za pečenje i pospite ga sa 2-3 kašike šećera, pa uvijajte.

Rolat možete uviti i uz pomoć krpe koja je vlažna i dobro isceđena. Pečena kora se okrene, a papir za pečenje se ukloni i onda se umota rolat. Ostavite nakratko - oko 15 minuta. Tada se kora odmotava i premaže se punjenjem po izboru.

Recept za čokoladni rolat sa višnjama:

Kako biste napravili ovaj rolat, prvo zagrejte rernu na 176 stepeni. Tepsiju obložite papirom za pečenje, premažite puterom i pobrašnite vrh papira za pečenje. Mikserom mutite 4 jajeta sa šećerom 12 minuta na velikoj brzini dok smesa ne postane gusta. Prosejte brašno i kakao prah i lagano ih umešajte. Nastavite da mešate oko 1-2 minuta, dok testo ne postane glatko i bez grudvica.

Prebacite ga u pripremljenu tepsiju i pecite 15 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista. Prebacite patišpanj na radnu površinu i stavite list papira za pečenje preko njega, a zatim ga urolajte. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Očistite i potpuno osušite posudu za mešanje. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu na velikoj brzini (oko 2 minuta) dok se ne stvori čvrst sneg, a zatim umutite 2 kašičice ruma dok se dobro ne sjedini. Ohladite fil.

Kada se kolač ohladi na sobnoj temperaturiu, odmotajte ga i ravnomerno premažite filom. Po površnini posipajte oceđene višnje. Urolajte patišpanj, prebacite ga na tanjir za serviranje i obilno ga pospite šećerom u prahu. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i praznični banana rolat.

Pročitajte i kako se pravi mekani crno-beli rolat

BONUS VIDEO

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
jednostavan tiramisu rolat Izvor: jednostavan tiramisu rolat

StvarUkusa