Sastojci:
Za koru:
- 120 gog putera, omekšanog
- 2 kašike meda
- 2 kašike smeđeg šećera
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 300 g brašna
- 1/2 kašičice soli
Za fil:
- 4 velika žumanca
- 120 g slatke pavlake
- 400 ml zaslađenog kondenzovanog mleka
- 120 ml svežeg soka od limete
Za šlag:
- 240 g slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
Recept za pitu sa limetom:
Kako biste napravili pitu, prvo napravite koru. Zagrejte rernu na 190 stepeni C. U posudi mikserom umutite 120 g putera, 2 kašike meda, 2 kašike smeđeg šećera i 1 kašičicu ekstrakta vanile dok smesa ne postane svetla i pahuljasta, oko 1 do 2 minuta.
Dodajte 300 g brašna i 1/2 kašičice soli i mešajte dok se ne sjedini. Smesa će biti mrvičasta. Sipajte je u nenamazani okrugli pleh za pečenje. Utisnite smesu na dno i na stranice pleha. Pecite 7 minuta u rerni na 190 stepeni. Ostavite da se ohladi na rešetki dok ne pripremite fil. Kada se kora izvadi iz rerne, smanjite temperaturu rerne na 176 stepeni.
Zatim u posudi umutite 4 velika žumanca mikserom na srednjoj brzini 1 minut. Sipajte 120 ml slatke pavlake i nastavite da mutite na srednjoj brzini dok ne postane pahuljasto, još oko 1 minut. Dodajte zasalđeno kondenzovano mleko mutite 1 minut na jačoj brzini, pa dodajte sok od limete. Mutite još 30 sekundi na srednjoj brzini.
Sipajte fil na pripremljenu koru za pitu. Pecite u rerni zagrejanoj na 176 stepeni, 15 minuta, dok se fil ne stegne. Ostavite da se ohladi 1 sat pre nego što stavite u frižider da se potpuno ohladi, još oko 4 sata.
Pre serviranja, pomešajte slatku pavlaku sa šećerom u prahu i napravite šlag. Ohlađenu pitu ukrasite šlagom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i savršenu pitu sa višnjama iz tiganja.
Pročitajte kako se pravi pita sa jabukama kao iz Meka
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.