Sastojci:
Za koru:
- 120 gog putera, omekšanog
- 2 kašike meda
- 2 kašike smeđeg šećera
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 300 g brašna
- 1/2 kašičice soli
Za fil:
- 4 velika žumanca
- 120 g slatke pavlake
- 400 ml zaslađenog kondenzovanog mleka
- 120 ml svežeg soka od limete
Za šlag:
- 240 g slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
Recept za pitu sa limetom:
Kako biste napravili pitu, prvo napravite koru. Zagrejte rernu na 190 stepeni C. U posudi mikserom umutite 120 g putera, 2 kašike meda, 2 kašike smeđeg šećera i 1 kašičicu ekstrakta vanile dok smesa ne postane svetla i pahuljasta, oko 1 do 2 minuta.
Dodajte 300 g brašna i 1/2 kašičice soli i mešajte dok se ne sjedini. Smesa će biti mrvičasta. Sipajte je u nenamazani okrugli pleh za pečenje. Utisnite smesu na dno i na stranice pleha. Pecite 7 minuta u rerni na 190 stepeni. Ostavite da se ohladi na rešetki dok ne pripremite fil. Kada se kora izvadi iz rerne, smanjite temperaturu rerne na 176 stepeni.
Zatim u posudi umutite 4 velika žumanca mikserom na srednjoj brzini 1 minut. Sipajte 120 ml slatke pavlake i nastavite da mutite na srednjoj brzini dok ne postane pahuljasto, još oko 1 minut. Dodajte zasalđeno kondenzovano mleko mutite 1 minut na jačoj brzini, pa dodajte sok od limete. Mutite još 30 sekundi na srednjoj brzini.
Sipajte fil na pripremljenu koru za pitu. Pecite u rerni zagrejanoj na 176 stepeni, 15 minuta, dok se fil ne stegne. Ostavite da se ohladi 1 sat pre nego što stavite u frižider da se potpuno ohladi, još oko 4 sata.
Pre serviranja, pomešajte slatku pavlaku sa šećerom u prahu i napravite šlag. Ohlađenu pitu ukrasite šlagom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i savršenu pitu sa višnjama iz tiganja.
Pročitajte kako se pravi pita sa jabukama kao iz Meka
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Jednostavni karamel kolač
Krompiri punjeni slaninom i kačkavaljem
Lažne lazanje od tikvica i mesa
Belo meso sa batatom