Sastojci:
Za čokoladni deo:
- 3 jajeta
- pola šolje maslinovog ulja
- 1 šolja šećera
- 1 ipo šolja brašna
- 1 prašak za pecivo
- pola šolje kakao praha
- 1 šolja toplog mleka
Fil od borovnica:
- 200 g borovnica svežih ili smrznutih
- pola šolje šećera
- sok od pola limuna
- 400 ml slatke pavlake
Priprema kolača:
Čokoladne kolače svi vole, a ukoliko im dodate i voće dobićete savršenu poslasticu za uživanje.
Za čokoladni deo pomešajte mikserom sve sastojke dok se dobro ne sjedine, prebacite testo u posudu za pečenje i pecite na 175 stepeni oko 30 minuta.
Pripremite borovnice tako što ćete u šerpici pomešati šećer, sok od limuna i borovnice i kuvati na srednjoj vatri oko 10 minuta. Prosejte smesu kroz sitno sito i ostavite da se ohladi.
Za fil od borovnica samo umutite 400 ml slatke pavlake i pomešajte sa pripremljenom smesom od borovnica (ostavite 2-3 kašike mešavine za ukrašavanje).
Dodajte fil na tortu, sipajte smesu od borovnice i nožem ili kašikom pravite šare. Ohladite kolač 1-2 sata, isecite i uživajte!
Ako želite da borovnice u kolačima ostanu ravnomerno raspoređene i ne potonu na dno tokom pečenja, pospite ih lagano brašnom pre nego što ih dodate u testo. Brašno će pomoći da se bolje "zalepi" za smesu i sprečiti da propadnu.
Bonus video
Čokoladni krem desert gotov očas posla
Od starog hleba napravite najbolje predjelo - rolnice punjene belim mesom i bešamel sosom!
Pečena škarpina u vinu za Svetog Trifuna
Princ salata sa belim mesom, jajima i krastavcima
Kako se pravi vinogradarska pogača za Svetog Trifuna